lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Paszteciki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Paszteciki można robić z różnym farszem. Jeśli słodkie, dodajemy do ciasta 3 łyżki cukru i nadziewamy konfiturą np. wiśniową.

Paszteciki

Składniki:

Paszteciki

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki

Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, jajko, sól i ciepłe mleko, wrabiać ciasto i dodać miękką margarynę. Dalej dokładnie wyrobić ciasto, zrobić z niego kulę. Do wysokiego garnka wlać zimnej wody i wrzucić ciasto. Gdy wypłynie na wierzch, wyjąć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm, pokroić w pasy szerokości 10 cm. Na środku każdego paska ułożyć wałeczek farszu, brzeg ciasta zawinąć w ten sposób, aby spód wystawał na 1 cm. Pokroić ukośnie na kawałki długości 4 cm. Paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać startym serem żółtym. Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć paszteciki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190-200 stopni C przez 20-30 minut. Farsz: Mięso przepuścić przez maszynkę, cebulkę drobno pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Do zmielonego mięsa dodać cebulkę i pozostałe składniki, doprawić przyprawami.