Pięć sposobów gotowania ryżu

  • 3

Ryż jest ważnym składnikiem wielu dań - podaje się go z drobiem, cielęciną, baraniną; przyrządza zapiekanki, risotta.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pięć sposobów gotowania ryżu
Można go ugotować na sypko na wiele sposobów.

Po polsku

Szklanka ryżu na 2 szklanki wrzącej, posolonej wody, czas gotowania - 7 minut. Przez następne 30 min ryż dochodzi w ciepłym piecyku lub "pod poduszką".

Po indiańsku

Szklanka ryżu na 3 l wrzącej, posolonej wody, czas gotowania 15-17 min, odcedzenie, przelanie zimną wodą i odparowanie ryżu w rondlu wstawionym do piekarnika lub na gazie przez 25-30 min.

Po grecku

Szklanka ryżu zrumienionego na patelni na 2 łyżeczkach tłuszczu na 2 szklanki bulionu lub wody z dodatkiem cebuli, goździków, ziarenek pieprzu, soli. Czas gotowania (na małym ogniu) 15-18 minut.

Po azjatycku


Szklanka ryżu na 1,5 l wrzącej wody, czas gotowania - 8 min, odcedzenie, przelanie zimną wodą, smażenie na małym ogniu na łyżeczce posolonego tłuszczu przez 25 min.

Po włosku

Szklanka ryżu podsmażonego na łyżce masła z posiekaną cebulą, następnie gotowanie w posolonym bulionie (2,5 szkl) na małym ogniu przez 15 min.