Można go ugotować na sypko na wiele sposobów.
Po polsku
Szklanka ryżu na 2 szklanki wrzącej, posolonej wody, czas gotowania - 7 minut. Przez następne 30 min ryż dochodzi w ciepłym piecyku lub "pod poduszką".
Po indiańsku
Szklanka ryżu na 3 l wrzącej, posolonej wody, czas gotowania 15-17 min, odcedzenie, przelanie zimną wodą i odparowanie ryżu w rondlu wstawionym do piekarnika lub na gazie przez 25-30 min.
Po grecku
Szklanka ryżu zrumienionego na patelni na 2 łyżeczkach tłuszczu na 2 szklanki bulionu lub wody z dodatkiem cebuli, goździków, ziarenek pieprzu, soli. Czas gotowania (na małym ogniu) 15-18 minut.
Po azjatycku
Szklanka ryżu na 1,5 l wrzącej wody, czas gotowania - 8 min, odcedzenie, przelanie zimną wodą, smażenie na małym ogniu na łyżeczce posolonego tłuszczu przez 25 min.
Po włosku
Szklanka ryżu podsmażonego na łyżce masła z posiekaną cebulą, następnie gotowanie w posolonym bulionie (2,5 szkl) na małym ogniu przez 15 min.
Po polsku
Szklanka ryżu na 2 szklanki wrzącej, posolonej wody, czas gotowania - 7 minut. Przez następne 30 min ryż dochodzi w ciepłym piecyku lub "pod poduszką".
Po indiańsku
Szklanka ryżu na 3 l wrzącej, posolonej wody, czas gotowania 15-17 min, odcedzenie, przelanie zimną wodą i odparowanie ryżu w rondlu wstawionym do piekarnika lub na gazie przez 25-30 min.
Po grecku
Szklanka ryżu zrumienionego na patelni na 2 łyżeczkach tłuszczu na 2 szklanki bulionu lub wody z dodatkiem cebuli, goździków, ziarenek pieprzu, soli. Czas gotowania (na małym ogniu) 15-18 minut.
Po azjatycku
Szklanka ryżu na 1,5 l wrzącej wody, czas gotowania - 8 min, odcedzenie, przelanie zimną wodą, smażenie na małym ogniu na łyżeczce posolonego tłuszczu przez 25 min.
Po włosku
Szklanka ryżu podsmażonego na łyżce masła z posiekaną cebulą, następnie gotowanie w posolonym bulionie (2,5 szkl) na małym ogniu przez 15 min.
bystro_bystro
Polpal
kassiulka
ryż ma zupełnie inny smak i wiem że nigdy nie będzie za słony!