Sposób przygotowania:
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą
Na dzień wcześniej, zanim zaczniesz robić pierogi, pokrusz grzyby i zalej wodą. Zrób ciasto ; Drożdże rozkruszyć, dodaj cukier i odstaw, żeby zaczeły rosnąć. Do misko wlej śmietaną i mleko, dodaj żółtko i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj widelcem. mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj mieszankę śmietanową i drożdże , wyrabiaj, aż powstanie gładka masa. Przykryj i odstaw na 30 min w chłodne miejsce . Farsz: Białą kapustę poszatkuj , zalej wrzątkiem i gotuj 10 min. Dodaj kiszonej kapusty, posól, gotuj razem ok. godziny. Grzyby obgotuj w wodzie, w której się moczyły około 10 min od chwili gdy się zagotują. I wrzuć kapusty. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju dodaj do gotującej kapusty i grzybów. Przeciśnij na sicie. Przepuść przez maszynkę. Przypraw do smaku, dodaj jajko i tyle bułki tartej aby farsz był zwięzły. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 150^C. Ciasto cienko rozwałkuj powycinaj kółka pośrodku każdego ułóż porcję farszu i sklej je. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem sklejeniem do dołu. posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz na złoto ok 25 min.