Pieczony dorsz na szpinaku w sosie z sera pleśniowego to przepis autorstwa szefa kuchni Akademii Smaku Siemens - Konrada Birka. Potrawa podawana na włoskich kluseczkach - gnocchi, ale równie dobrze sprawdzi się na przykład na polskich kopytkach.
Składniki na 4 porcje:
- 4 x ok. 180 polędwicy z dorsza atlantyckiego
marynata:
- 100ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki pieprzu cytrynowego
- 2 rozgniecone ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
szpinak:
- 400g mrożony szpinak w liściach Hortex
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 200g sera pleśniowego
- 100ml białego wytrawnego wina
- 200ml kremowej śmietany
- 1 łyżka prażonych orzeszków pini
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
- gałka muszkatołowa, pieprz czarny grubo mielony, sól do smaku...
Ciąg dalszy przepisu - oraz przepisy na inne potrawy oraz mnóstwo ciekawostek - znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens, dojrzała fascynacja!
Pieczony dorsz na szpinaku w sosie z sera pleśniowego
Potrawa, że klękajcie narody! Przepis Konrada Birka na pieczonego dorsza podawanego na szpinaku w sosie z dodatkiem aromatycznego sera pleśniowego!
ocena: 4/5 głosów: 4