Jeśli używasz gotowej przyprawy do piernika bardzo możliwe, że w jej składzie znajdziesz cukier. Korzenną przyprawę do piernika możesz przygotować samodzielnie - bez dodatku niechcianych składników. Szczelnie zamkniętą w słoiczku możesz przechowywać długo, dzięki czemu jej aromat nie wywietrzeje. Z jej udziałem przygotujesz doskonały piernik staropolski!
Składniki:
Ziele angielskie, goździki, pieprz, kolendrę i gwiazdki anyżu przełóż do moździerza i utłucz na miazgę. Wymieszaj z pozostałymi mielonymi przyprawami i przełóż do słoiczka. Uzyskasz ok. 110 g przyprawy do piernika.
Zobacz też: Jak zrobić pierniczki?
Przepis na domową przyprawę do piernika
Składniki:
- 50 g cynamonu
- 20 g mielonego imbiru
- 10 g gałki muszkatołowej
- 10 g goździków
- 10 g ziaren kardamonu
- 4 g pieprzu czarnego ziarnistego
- 4 g kolendry
- 4 g ziela angielskiego
- 4 gwiazdki anyżu
Ziele angielskie, goździki, pieprz, kolendrę i gwiazdki anyżu przełóż do moździerza i utłucz na miazgę. Wymieszaj z pozostałymi mielonymi przyprawami i przełóż do słoiczka. Uzyskasz ok. 110 g przyprawy do piernika.
Zobacz też: Jak zrobić pierniczki?