Kulinarne show MasterChef, po raz pierwszy zostało wyemitowane przez stację BBC w 1990 r. Od tamtej pory program doczekał się edycji w 35 krajach na całym świecie, bijąc rekordowe wyniki oglądalności.
i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej.
Zanim jednak jeden z nich stanie na wymarzonym podium - musi pokonać setki konkurentów z całego kraju, dostać się do finałowej 14-ki wybrańców i stanąć z nimi w szranki- mierząc się z szeregiem kulinarnych wyzwań.
Finaliści „MasterChef’a”- to amatorzy, ale swoją ogromną pasją i entuzjazmem często przewyższają zawodowych kucharzy. Są pełni pomysłów i nie jest im obce eksperymentowanie w kuchni. Czy wszystkie te cechy pomogą zawodnikom podczas kolejnych konkurencji?
W programie bowiem będą oni musieli zmierzyć się nie tylko z własnymi słabościami, muszą pokonać też stres, gotując niezwykle wyszukane potrawy pod presją bezlitośnie upływającego czasu.
Muszą też, co najważniejsze, stanąć oko w oko z surowymi jurorami, którym naprawdę nie łatwo zaimponować i którzy nie znają litości…
Największe kontrowersje budzą jurorzy Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran - zarzuca się im, że nie są prawdziwymi zawodowymi kucharzami. TVN broni swojego wyboru tłumacząc, że jurorzy nie tylko muszą być dobrymi fachowcami w branży, ale przede wszystkim stanowić ciekawy zespół na planie.
Uczestnicy oprócz jurorów MasterChef Polska spotkają się też z światowymi autorytetami kulinarnymi, mając niepowtarzalną szansę zaprezentować im bezpośrednio swoje niezwykłe umiejętności.
Jeśli chcesz wyrazić swoje zdanie o polskiej edycji MasterChef zajrzyj na ten wątek forum.
kołczu
k.tyczynski
Ja bym raczej powiedział, że UK również jest super reżysersko wykonane.
Moim zdaniem najlepszą serią do tej pory jest wersja MC Australia, bo tam to wszystko dzieje się bardziej spontanicznie. Co mnie zdziwiło? To, że nie ma, przynajmniej nie zauważyłem, MasterClass w polskiej serii, bo jest ona za krótka na nie. Nie rozumiem też tej młodej pani. Po co ona jest? Kim ona jest? Jakie ma doświadczenie? Po co robi takie miny dziwne, jakby chciała zabłysnąć wiedzą, a nie umie? Ona jedyna nie pasuje mi do jurorów. I jej pytania: Czy uważasz, że ilość pieprzu w tym daniu jest odpowiednia? Zamiast powiedzieć, że dał za dużo. Albo jak papugowała po Gesslerowej zabranie kompotu... Co do tego francuza, to zachował się nieprofesjonalnie, bo co to znaczy, że on nie lubi i nie spróbuje? W Australii jest juror, który nienawidzi ostrych dań, a za każdym razem próbuje ich, żeby ocenić...
TVN broni jurorów, bo to ich program i taką muszą mieć politykę, a nie zmienią Ładnej Pani, kiedy połowa odcinków, jak nie wszystkie są już nagrane z jej udziałem.