Pistacje mają mniej kalorii niż sądzono

  • 1

Tłuszcz zawarty w pistacjach nie jest w całości przyswajany przez ludzki organizm, przez co kaloryczność tych orzechów jest w rzeczywistości mniejsza, niż dotychczas sądzono!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pistacje mają mniej kalorii niż sądzono

Pistacje pod lupą

Orzechy pistacjowe są bogate w składniki odżywcze: błonnik, antyoksydanty, 30 witamin, minerały i fito składniki. Luteina, gamma-tokoferol, beta-karoten. Wszystkie te związki są przeciwutleniaczami, które mają zdolność do ochrony organizmu przed wpływem złego cholesterolu (LDL). Oznacza to, że dieta bogata w pistacje ustrzeże nas przed zmianami miażdżycowymi. Jednak pomimo tych zalet i tak najbardziej cenimy je za wyjątkowy smak.

Powszechna do tej pory opinia, o wysokiej kaloryczności orzechów pistacjowych, wpływała na  przesadny umiar w ich konsumpcji. Okazuje się, że nasze obawy były bezpodstawne! Potwierdzają to ostatnie doniesienia naukowców. Badanie Agricultural Research Service (ARS), zaprezentowane na konferencji Experimental Biology w Waszyngtonie dowiodło, że „tłuszcz orzechów pistacjowych jest mało przyswajany przez przewód żołądkowo-jelitowy, co skutkuje obniżeniem wartości energetycznej posiłku” – przekonuje David J. Baer (droktor z Beltsville Human Nutrition Research Center).

 
Pistacjowa rewolucja

Badanie przeprowadzono w grupie 16 osób, których dieta bogata była w orzechy.  Okazało się, że wartość energii absorbowanej z pożywienia była o 5.9% mniejsza, niż to wynikało z poprzednich kalkulacji! Tym samym obalono dotychczasowy mit „bomby kalorycznej” i uznano pistacje za jedne z najmniej kalorycznych posiłków. Według najnowszych doniesień 30 gramowa porcja tych orzechów dostarcza ok. 160 kcal, co oznacza, że w przybliżeniu jeden orzech pistacji to tylko 3 kalorie! Zatem zaszczytny tytuł „smukłych orzechów” pasuje do nich doskonale.

Pistacje dobre na wszystko

Włączenie pistacji do typowej diety badanych, pozwoliło naukowcom ARS również potwierdzić korzystny wpływ pistacji na ochronę serca przed schorzeniami. Wystarczyła porcja ok. 40 – 85 gramów dziennie, by zmniejszyć o 9 -12% poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie – ryzyko zawału.

Natomiast badania uczonych z Uniwersytetu w Kalifornii potwierdziły także pozytywny wpływ pistacji na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Trwające 12 tygodni prace badawcze z udziałem 16 osób ze stwierdzoną otyłością i nadwagą, wykazały, że osoby będące na diecie bogatej w te orzechy, znacznie lepiej radziły sobie z osiąganiem prawidłowego wskaźnika BMI, niż osoby, które w tym czasie spożywały inne słone przekąski (np. precle). Więc cóż, sięgajmy po pistacje z większą śmiałością. Dla smaku i dla zdrowia!