Jak większość uzależniających nas przekąsek, również i krakersy powstały zupełnym przypadkiem, kiedy to w 1801 roku piekarz Josiah Bent przypiekł za bardzo ciastka. Dzięki temu zyskały na kruchości, co zafascynowało Benta. Po licznych eksperymentach stworzył dobrze nam znane krakersy, którymi możemy raczyć się przy każdej okazji. Zobacz jak przygotować je w domu!
Krakersy delikatnie serowe
Masz ochotę coś pochrupać, ale nie chce Ci się iść po sklepu? Jeśli tak, a w dodatku posiadasz pod ręką mąkę, sodę i nieco oliwy lub oleju - bez obaw. Za chwilę będziesz cieszyć wyśmienitymi krakersami!
1. Przygotuj: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2-3 łyżki oliwy, 2 trójkąty sera topionego kremowego, ulubione przyprawy do posypania.
2. Wszystkie składniki ze sobą zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto, przełóż je do lodówki i chłodź przez co najmniej godzinę.
3. Po tym czasie wyjmij je z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego krakersy - przy pomocy noża, foremek lub noża do pizzy.
4. Przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp przyprawami, wstaw do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut aż się zarumienią.
5. Przestudzone ciastka przełóż na talerz lub do miski i jedz śmiało. Smacznego!
Fot. Fotolia
Krakersy na stół!
Masz świeżo upieczone krakersy, ale znudziło Ci się podjadanie samych ciastek? W takim razie sięgnij po patenty na wykorzystanie ich w różnych daniach. Przed Tobą pomysły na przekąski, dania główne czy desery z wykorzystaniem tych chrupkich przysmaków!
Krakersy i przystawki? Te dwie rzeczy są wręcz nierozerwalne. Oprócz tego, że można je zajadać z rozmaitymi dipami, w tym szczególnie serowym lub czosnkowym, można je wykorzystać do stworzenia pysznych tartinek.
Wystarczy dodać pastę (rybną, jajeczną, mięsną, serową) i udekorować całość odrobiną koperku, bazylii lub innego zioła. Krakersy to także świetny dodatek do sałatek - zarówno warstwowych, jak i tradycyjnych z majonezem lub jogurtem naturalnym. Ich chrupkość i słony smak sprawia, że kompozycja jest bardziej wyrazista.
A może chcesz wykorzystać krakersy do dań głównych? Wówczas po prostu je pokrusz i wykorzystaj jako element panierki do kotletów schabowych, nuggetsów lub pałek z kurczaka. Taką kruszonką możesz ozdobić także zupy kremy - zyskają na wyrazistości.
Możesz również wymieszać kawałki krakersów z jajkiem, serem i śmietaną i takim zestawem polać wierzch zapiekanki warzywnej. Krakersy dobrze się sprawdzą również do zapiekanek warstwowych - zamiast płatów lazanii lub bakłażana, sięgnij po te ciastka i ciesz się zdumiewającym efektem!
Fot. Fotolia
Lubisz ciasta na zimno i zazwyczaj używasz do nich biszkoptów lub herbatników? W takim razie raz na jakiś czas zamień je na krakersy. Dzięki temu nie tylko unikniesz zbyt słodkiego deseru - całość będzie przełamana lekko słonym smakiem i ewentualnie dodatkowymi przyprawami.
To także świetny sposób na uratowanie ciasta - jeśli krem wyjdzie nam zbyt słodki, zawsze można go wyważyć spodem krakersowym lub odrobiną pokruszonych ciastek dodanych bezpośrednio do masy.
Krakersy mogą także służyć jako elementy dekoracyjne do tortów, lodów czy musów czekoladowych. Szczególnie, jeśli przy ich wypiekaniu pobawimy się kształtami, tworząc serduszka, kwiatki czy zwierzęta.
Jeśli nie chciało Ci się z tym bawić, spokojnie - po prostu wykorzystaj całe ciastka lub przełam je na randomowe kształty – będą równie efektowne! Krakersy dobrze jest także dodać do masy lodowej - szczególnie dobrze będą komponować się ze smakiem karmelu, niwelując nadmiar słodyczy. To bez wątpienia połączenie, które warto wypróbować!
Co sądzicie na temat domowych krakersów - próbowaliście kiedyś przygotować je samodzielnie czy sięgacie tylko po kupne? Może macie swoje ulubione przepisy z wykorzystaniem tych wytrawnych ciastek? Podzielcie się swoimi pomysłami!
Krakersy delikatnie serowe
Masz ochotę coś pochrupać, ale nie chce Ci się iść po sklepu? Jeśli tak, a w dodatku posiadasz pod ręką mąkę, sodę i nieco oliwy lub oleju - bez obaw. Za chwilę będziesz cieszyć wyśmienitymi krakersami!
1. Przygotuj: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2-3 łyżki oliwy, 2 trójkąty sera topionego kremowego, ulubione przyprawy do posypania.
2. Wszystkie składniki ze sobą zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto, przełóż je do lodówki i chłodź przez co najmniej godzinę.
3. Po tym czasie wyjmij je z lodówki, rozwałkuj na cienki placek i wytnij z niego krakersy - przy pomocy noża, foremek lub noża do pizzy.
4. Przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp przyprawami, wstaw do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 8-10 minut aż się zarumienią.
5. Przestudzone ciastka przełóż na talerz lub do miski i jedz śmiało. Smacznego!
Fot. Fotolia
Krakersy na stół!
Masz świeżo upieczone krakersy, ale znudziło Ci się podjadanie samych ciastek? W takim razie sięgnij po patenty na wykorzystanie ich w różnych daniach. Przed Tobą pomysły na przekąski, dania główne czy desery z wykorzystaniem tych chrupkich przysmaków!
Krakersy i przystawki? Te dwie rzeczy są wręcz nierozerwalne. Oprócz tego, że można je zajadać z rozmaitymi dipami, w tym szczególnie serowym lub czosnkowym, można je wykorzystać do stworzenia pysznych tartinek.
Wystarczy dodać pastę (rybną, jajeczną, mięsną, serową) i udekorować całość odrobiną koperku, bazylii lub innego zioła. Krakersy to także świetny dodatek do sałatek - zarówno warstwowych, jak i tradycyjnych z majonezem lub jogurtem naturalnym. Ich chrupkość i słony smak sprawia, że kompozycja jest bardziej wyrazista.
A może chcesz wykorzystać krakersy do dań głównych? Wówczas po prostu je pokrusz i wykorzystaj jako element panierki do kotletów schabowych, nuggetsów lub pałek z kurczaka. Taką kruszonką możesz ozdobić także zupy kremy - zyskają na wyrazistości.
Możesz również wymieszać kawałki krakersów z jajkiem, serem i śmietaną i takim zestawem polać wierzch zapiekanki warzywnej. Krakersy dobrze się sprawdzą również do zapiekanek warstwowych - zamiast płatów lazanii lub bakłażana, sięgnij po te ciastka i ciesz się zdumiewającym efektem!
Fot. Fotolia
Lubisz ciasta na zimno i zazwyczaj używasz do nich biszkoptów lub herbatników? W takim razie raz na jakiś czas zamień je na krakersy. Dzięki temu nie tylko unikniesz zbyt słodkiego deseru - całość będzie przełamana lekko słonym smakiem i ewentualnie dodatkowymi przyprawami.
To także świetny sposób na uratowanie ciasta - jeśli krem wyjdzie nam zbyt słodki, zawsze można go wyważyć spodem krakersowym lub odrobiną pokruszonych ciastek dodanych bezpośrednio do masy.
Krakersy mogą także służyć jako elementy dekoracyjne do tortów, lodów czy musów czekoladowych. Szczególnie, jeśli przy ich wypiekaniu pobawimy się kształtami, tworząc serduszka, kwiatki czy zwierzęta.
Jeśli nie chciało Ci się z tym bawić, spokojnie - po prostu wykorzystaj całe ciastka lub przełam je na randomowe kształty – będą równie efektowne! Krakersy dobrze jest także dodać do masy lodowej - szczególnie dobrze będą komponować się ze smakiem karmelu, niwelując nadmiar słodyczy. To bez wątpienia połączenie, które warto wypróbować!
Co sądzicie na temat domowych krakersów - próbowaliście kiedyś przygotować je samodzielnie czy sięgacie tylko po kupne? Może macie swoje ulubione przepisy z wykorzystaniem tych wytrawnych ciastek? Podzielcie się swoimi pomysłami!