Jak parzyć zieloną kawę?

Zieloną kawę w ziarnach należy zagotować przez 12 minut w garnku z wodą i odsączyć przygotowany napar. Rozcieńczony wodą podajemy na ciepło lub z kostkami lodu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak parzyć zieloną kawę?
fot. Fotolia
Zielona kawa, w porównaniu do palonej, która przyczynia się do wypłukiwania magnezu z organizmu, jest sprzymierzeńcem wszystkich osób zmagających się z nadmiarem kilogramów. Sprawdź, jak w odpowiedni sposób ją przygotować, aby zawsze smakowała wyjątkowo!

Jak parzyć zieloną kawę?

1. Należy przygotować 1 szklankę ziaren zielonej kawy (niepalonych) oraz 3 szklanki filtrowanej wody.

2. Płuczemy dokładnie ziarna z kurzu i drobnych zanieczyszczeń. Starajmy się, aby delikatna, srebrzysta powłoka ziaren pozostała nienaruszona. Jest to cenne źródło antyoksydantów.

3. Używamy do tego celu filtrowanej wody, aby zabezpieczyć kawę przed dostaniem się chloru na jej powierzchnię.

4. Zagotowujemy wodę w garnku i wsypujemy ziarna. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 12 minut.

5. Przygotowany wywar przecedzamy przez sitko. Drobne cząstki ziaren kawy pływające na powierzchni są neutralne w procesie sporządzania kawy.

6. Gotowy ekstrakt kawy możemy przechowywać w szklanym naczyniu przez 3 – 4 dni. Rozcieńczamy go wodą podając zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tak przygotowany zawiera mniej kofeiny niż kawa rozpuszczalna, gdzie w 100 gramach znajduje się 26 mg.

Wskazówka:

Ziarna kawy, z których był zrobiony wywar można użyć ponownie do ponownego zaparzenia. Wcześniej należy je wysuszyć i dokładnie wytrzeć i przenieść do woreczka strunowego. Przechowujemy je w lodówce przez tydzień pilnując, aby na ich powierzchni nie powstała pleśń.

Jak pić zieloną kawę?
  • Kawa przygotowana z zielonych, niepalonych ziaren idealnie smakuje podawana na zimno rozcieńczona sokami owocowymi – w szczególności tymi na bazie cytrusów i żurawiny. To ciekawy i skuteczny sposób na orzeźwienie w upalne dni.
  • Dla fanów smoothie, może być bazą do przygotowania zielonych koktajli z jarmużu, kapusty i szpinaku, który pozytywnie wpłynie na koncentrację od rana. Jej roztwór jest dość mocny, dlatego zaleca się rozcieńczanie go z wodą.
  • W wersji saute z dodatkiem miodu, cukru trzcinowego lub syropu klonowego sprawdzi się zawsze, gdy potrzebujemy dodatkowej porcji energii. Jej delikatny smak możemy podkreślić orzeźwiającym mleczkiem kokosowym, które doskonale komponuje się z całością.