Masz ochotę na coś zimnego, jednak nie masz czasu przygotowywać lodów? W takiej sytuacji koniecznie przetestuj nasz patent na semifreddo. Zdziwisz się, jak prosto przyrządzisz pyszny deser, który zachwyci każdego!
Pomysł na semifreddo
Ciekawi Cię jak przygotować ten wyjątkowy deser z południowej Europy? W takim razie naszykuj składniki i bierz się do roboty!
1. Przygotuj: 2 małe opakowania śmietany 36% (ok. 300 ml), 3 łyżki cukru pudru, 3 jajka, dowolnie wybrane owoce i dodatki (np. truskawki, likier kawowy, etc.).
2. Oddziel żółtka od białek - pierwsze utrzyj z 2 łyżkami cukru na kogel mogel, drugie ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli).
3. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na sztywno, dorzuć dodatki (np. wanilię, kawałki owoców, etc.).
4. Na koniec połącz ze sobą wszystkie masy, mieszając je delikatnie łyżką lub szpatułką.
5. Gotową masę przełóż do pojemnika i wsadź do zamrażalki na co najmniej 3-4 godziny. Smacznego!
Ważne: W przeciwieństwie do lodów, semifreddo nie ubija się ponownie po godzinie mrożenia!
Fot. Fotolia
Semifreddo, parfait czy lody?
Na pierwszy rzut oka te trzy desery lodowe niczym się nie różnią - mają podobną konsystencję i składniki. Jednak gdy bliżej im się przyjrzeć, można dostrzec wyraźne różnice. Lody to nic innego jak kilkukrotnie mrożona i ubijana masa śmietanowo-jajeczna, która jest bardzo kremowa w konsystencji. Im lepiej ubite i napowietrzone, tym lepiej. Parfait to z kolei francuski deser, składający się z żółtek ubitych z gorącym syropem cukrowym. Oczywiście do tego dochodzi śmietana i różnego rodzaju dodatki (najczęściej aromaty, czekolada lub likiery).
Semifreddo to połączenie ubitej śmietany z jajkami i „dużymi” dodatkami – całymi lub pokrojonymi na kawałki owocami, mocnymi alkoholami czy też wyrazistymi w smaku przyprawami. Według niektórych cukierników to deser na bazie kremu budyniowego i bezy włoskiej, jednak istnieje tyle wariacji na jego temat, że trudno dociec, która tak naprawdę jest tą w pełni oryginalną.
Fot. Fotolia
Wariacje z semifreddo
A skoro o wariacjach mowa – bazę do semifreddo można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Jedni wykorzystują zarówno pianę z białek jak i żółtka, inni same białka lub żółtka, jeszcze inni – całkowicie rezygnują z jajek. Podobnie jest z dodatkiem śmietany – jej ilość waha się, a część amatorów tego deseru zastępują ją lub mieszają z mascarpone, serkiem kremowym lub mlekiem.
A dodatki? Tu też jest spora dowolność – możesz wykorzystać bezy, świeże lub przetworzone owoce (np. dżemy, musy, syropy) czy też bakalie. Bardzo dobrze sprawdzi się świeża wanilia, cynamon oraz imbir. Ciekawą opcją jest karmel (zwykły lub solony), gorące owoce w syropie lub kawałki czekolady.
Bez wątpienia dobrym pomysłem jest wykorzystanie różnego rodzaju alkoholi – nie ważne, czy będzie to rum, wódka czy też aromatyczne likiery. Warto przetestować każdą wariację, dzięki której odkryjesz zupełnie nowe oblicza tego deseru.
Co myślicie na temat semifreddo? Przygotowujecie je w domu czy raczej stawiacie na tradycyjne lody? A może macie jakieś ciekawe receptury na ten deser? Czekamy na Wasze opinie i przepisy!
Pomysł na semifreddo
Ciekawi Cię jak przygotować ten wyjątkowy deser z południowej Europy? W takim razie naszykuj składniki i bierz się do roboty!
1. Przygotuj: 2 małe opakowania śmietany 36% (ok. 300 ml), 3 łyżki cukru pudru, 3 jajka, dowolnie wybrane owoce i dodatki (np. truskawki, likier kawowy, etc.).
2. Oddziel żółtka od białek - pierwsze utrzyj z 2 łyżkami cukru na kogel mogel, drugie ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli).
3. W osobnej misce ubij zimną śmietanę na sztywno, dorzuć dodatki (np. wanilię, kawałki owoców, etc.).
4. Na koniec połącz ze sobą wszystkie masy, mieszając je delikatnie łyżką lub szpatułką.
5. Gotową masę przełóż do pojemnika i wsadź do zamrażalki na co najmniej 3-4 godziny. Smacznego!
Ważne: W przeciwieństwie do lodów, semifreddo nie ubija się ponownie po godzinie mrożenia!
Fot. Fotolia
Semifreddo, parfait czy lody?
Na pierwszy rzut oka te trzy desery lodowe niczym się nie różnią - mają podobną konsystencję i składniki. Jednak gdy bliżej im się przyjrzeć, można dostrzec wyraźne różnice. Lody to nic innego jak kilkukrotnie mrożona i ubijana masa śmietanowo-jajeczna, która jest bardzo kremowa w konsystencji. Im lepiej ubite i napowietrzone, tym lepiej. Parfait to z kolei francuski deser, składający się z żółtek ubitych z gorącym syropem cukrowym. Oczywiście do tego dochodzi śmietana i różnego rodzaju dodatki (najczęściej aromaty, czekolada lub likiery).
Semifreddo to połączenie ubitej śmietany z jajkami i „dużymi” dodatkami – całymi lub pokrojonymi na kawałki owocami, mocnymi alkoholami czy też wyrazistymi w smaku przyprawami. Według niektórych cukierników to deser na bazie kremu budyniowego i bezy włoskiej, jednak istnieje tyle wariacji na jego temat, że trudno dociec, która tak naprawdę jest tą w pełni oryginalną.
Fot. Fotolia
Wariacje z semifreddo
A skoro o wariacjach mowa – bazę do semifreddo można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Jedni wykorzystują zarówno pianę z białek jak i żółtka, inni same białka lub żółtka, jeszcze inni – całkowicie rezygnują z jajek. Podobnie jest z dodatkiem śmietany – jej ilość waha się, a część amatorów tego deseru zastępują ją lub mieszają z mascarpone, serkiem kremowym lub mlekiem.
A dodatki? Tu też jest spora dowolność – możesz wykorzystać bezy, świeże lub przetworzone owoce (np. dżemy, musy, syropy) czy też bakalie. Bardzo dobrze sprawdzi się świeża wanilia, cynamon oraz imbir. Ciekawą opcją jest karmel (zwykły lub solony), gorące owoce w syropie lub kawałki czekolady.
Bez wątpienia dobrym pomysłem jest wykorzystanie różnego rodzaju alkoholi – nie ważne, czy będzie to rum, wódka czy też aromatyczne likiery. Warto przetestować każdą wariację, dzięki której odkryjesz zupełnie nowe oblicza tego deseru.
Co myślicie na temat semifreddo? Przygotowujecie je w domu czy raczej stawiacie na tradycyjne lody? A może macie jakieś ciekawe receptury na ten deser? Czekamy na Wasze opinie i przepisy!