Fasola mung - jak gotować?

Fasolę mung zwaną też złotą, gotuje się podobnie jak pozostałe jej odmiany. Najpierw ją namaczamy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Jako że, jest ona mniejszych rozmiarów, czas jej gotowania jest krótszy niż jej większych kuzynek.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Fasola mung - jak gotować?
fot. Fotolia
Jak gotować fasolę mung?
  • By ugotować fasolę mung najpierw ją namaczamy w zimnej wodzie przez 8-9 godzin lub zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-4 godziny.  Następnie odlewamy  i wrzucamy ją do garnka z osolonym wrzątkiem, wody musi być 2-3 razy więcej niż ziaren.
  • Gotujemy 30-45 minut, przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu, po to by rozłożyły się w niej toksyczne substancje. Jeśli w garnku tworzy się piana, powinniśmy ją co jakiś czas zebrać.
  • Jeśli chcemy upewnić się, że fasola jest gotowa do spożycia naciskamy jedno z ziaren widelcem,  jeśli się rozpadnie oznacza to, że możemy ją spokojnie zajadać.  
  • Pamiętajmy, by w trakcie gotowania nie dodawać do garnka żadnych dodatków- soku z cytryny, wina, przecieru pomidorowego itd., ponieważ fasola będzie twarda.  Możemy je dodać później i przedłużyć podgrzewanie do momentu ukończenia potrawy.

Z czym podawać fasolę mung?

Fasola mung świetnie komponuje się z azjatyckimi przyprawami i dodatkami, jednak nasze rodzime receptury również możemy wykorzystać do jej przygotowania. Wyśmienicie smakować będzie w formie gulaszu, curry, pasty, placków, czy kotletów. Zupy i sałatki z jej dodatkiem będą  sycące i zdrowe. Możemy przyrządzić z niej zarówno potrawy wegetariańskie, wegańskie, jak i z dodatkiem mięsa.

Właściwości fasoli mung

Fasola mung znana jest ze swojego pozytywnego działania na nasze organizmy, obecnie częściej pojawia się w naszej kuchni. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, błonnik oraz  wiele witamin i mikroelementów.  Ma właściwości odtruwające i naprawcze. Fasola ta to ważny składnik w kuchniach azjatyckich, a obecnie powoli zaczyna być doceniana również w naszym kraju.