Ten aromatyczny przysmak został wyróżniony certyfikatem „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność” na której znajdują się tylko produkty wytwarzane z tradycyjnego składu, przy pomocy tradycyjnych metod produkcji i przetwarzania.
I tak kabanos, którego nazwa została zaczerpnięta od tureckiego słowa kaban, oznaczającego wieprza, został opisany jako długa, cienka peklowana kiełbasa z mięsa wieprzowego, obficie przyprawiona z silną nutą kminku i gałki muszkatołowej, starannie suszona i wędzona.
Kabanos jest już czwartą polską kiełbasą na unijnych listach, obok lisieckiej, jałowcowej i myśliwskiej. Od tej pory na każdym opakowaniu kabanosów będzie widniała gwarancja, że produkt powstał zgodnie z polską tradycyjna recepturą.
W wyścigu o zarejestrowanie kabanosa jako swojego produkty Polska zwyciężyła z Niemcami, Austrią, Słowacją i Czechami.
I tak kabanos, którego nazwa została zaczerpnięta od tureckiego słowa kaban, oznaczającego wieprza, został opisany jako długa, cienka peklowana kiełbasa z mięsa wieprzowego, obficie przyprawiona z silną nutą kminku i gałki muszkatołowej, starannie suszona i wędzona.
Kabanos jest już czwartą polską kiełbasą na unijnych listach, obok lisieckiej, jałowcowej i myśliwskiej. Od tej pory na każdym opakowaniu kabanosów będzie widniała gwarancja, że produkt powstał zgodnie z polską tradycyjna recepturą.
W wyścigu o zarejestrowanie kabanosa jako swojego produkty Polska zwyciężyła z Niemcami, Austrią, Słowacją i Czechami.