Odkryty w Ameryce Południowej przemierzył ocean, by znaleźć się na starym kontynencie europejskim.
Do Polski przybył wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony w XVI wieku. Nie od razu zyskał miano króla wśród warzyw. Przez długie lata bowiem krzaki pomidorów uznawane były za rośliny ozdobne, a same owoce za trujące. Kiedy jednak Europejczycy odważyli się spróbować pachnących czerwonych kul, Francuzi natychmiast przypisali im właściwości afrodyzjakalne. I tak od prawie dwóch wieków pomidor wyzwala wśród smakoszy prawdziwy gejzer kulinarnych rozkoszy. Trudno w tej chwili wyobrazić sobie kuchnię bez pomidorów, a o włoskiej, czy hiszpańskiej moglibyśmy wręcz zapomnieć. Ale nawet nasza, polska kuchnia miernie wyglądałaby bez pomidorów. Bo jakże wyobrazić sobie menu bez zupy pomidorowej, albo frytki bez keczupu.
Apetyt na pomidory trwa przez cały rok, ale te pachnące, zerwane prosto z krzaka możemy dostać jedynie latem. Co robić w pozostałe miesiące?
Pomidory kupowane na zimowy obiad, kiedy za oknem leży śnieg, to zaprzeczenie prawom natury. Warzywo nie pachnie i nie ma żadnego smaku. Co więcej, dla uzyskania pięknego koloru i w celu zapewnienia szybkiego wzrostu roślina szprycowana jest chemicznymi składnikami. Po takich zabiegach pomidor nie jest ani zdrowy, ani smaczny. Jak znaleźć rozsądne wyjście z tej sytuacji?
Rozwiązaniem są z pewnością produkty ekologiczne.
Coraz większa dbałość o zdrowie wśród konsumentów oraz zwiększenie ich świadomości na tematy środowiska naturalnego, jego funkcjonowania i oddziaływania sprawiła, że słowo ekologia nie jest już obcą materią, a częścią integralną naszego istnienia.
Producenci żywności ekologicznej kładą nacisk na wysokie parametry jakościowe produktu, skupiając się jednocześnie na ochronie środowiska naturalnego, w którym dany produkt wzrastał. Żywność wytwarzana jest naturalnymi metodami, w bezpiecznym i czystym środowisku. Przy hodowli nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych, środków syntetycznych chroniących roślinę, hormonów wzrostu, ani antybiotyków.
Poprzez wyeliminowanie pestycydów i nawozów sztucznych, uprawa roślin w gospodarstwie ekologicznym nie powoduje zanieczyszczeń wód gruntowych, a gleba zachowuje swoje naturalne właściwości odżywcze.
Wychodząc naprzeciw ekologii i będąc w zgodzie z naturą renomowana włoska firma CIRIO, specjalizująca się w wyrobach pomidorowych, wprowadza na rynek produkty najwyższej klasy, pochodzące z upraw ekologicznych.
Do Polski przybył wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony w XVI wieku. Nie od razu zyskał miano króla wśród warzyw. Przez długie lata bowiem krzaki pomidorów uznawane były za rośliny ozdobne, a same owoce za trujące. Kiedy jednak Europejczycy odważyli się spróbować pachnących czerwonych kul, Francuzi natychmiast przypisali im właściwości afrodyzjakalne. I tak od prawie dwóch wieków pomidor wyzwala wśród smakoszy prawdziwy gejzer kulinarnych rozkoszy. Trudno w tej chwili wyobrazić sobie kuchnię bez pomidorów, a o włoskiej, czy hiszpańskiej moglibyśmy wręcz zapomnieć. Ale nawet nasza, polska kuchnia miernie wyglądałaby bez pomidorów. Bo jakże wyobrazić sobie menu bez zupy pomidorowej, albo frytki bez keczupu.
Apetyt na pomidory trwa przez cały rok, ale te pachnące, zerwane prosto z krzaka możemy dostać jedynie latem. Co robić w pozostałe miesiące?
Pomidory kupowane na zimowy obiad, kiedy za oknem leży śnieg, to zaprzeczenie prawom natury. Warzywo nie pachnie i nie ma żadnego smaku. Co więcej, dla uzyskania pięknego koloru i w celu zapewnienia szybkiego wzrostu roślina szprycowana jest chemicznymi składnikami. Po takich zabiegach pomidor nie jest ani zdrowy, ani smaczny. Jak znaleźć rozsądne wyjście z tej sytuacji?
Rozwiązaniem są z pewnością produkty ekologiczne.
Coraz większa dbałość o zdrowie wśród konsumentów oraz zwiększenie ich świadomości na tematy środowiska naturalnego, jego funkcjonowania i oddziaływania sprawiła, że słowo ekologia nie jest już obcą materią, a częścią integralną naszego istnienia.
Producenci żywności ekologicznej kładą nacisk na wysokie parametry jakościowe produktu, skupiając się jednocześnie na ochronie środowiska naturalnego, w którym dany produkt wzrastał. Żywność wytwarzana jest naturalnymi metodami, w bezpiecznym i czystym środowisku. Przy hodowli nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych, środków syntetycznych chroniących roślinę, hormonów wzrostu, ani antybiotyków.
Poprzez wyeliminowanie pestycydów i nawozów sztucznych, uprawa roślin w gospodarstwie ekologicznym nie powoduje zanieczyszczeń wód gruntowych, a gleba zachowuje swoje naturalne właściwości odżywcze.
Wychodząc naprzeciw ekologii i będąc w zgodzie z naturą renomowana włoska firma CIRIO, specjalizująca się w wyrobach pomidorowych, wprowadza na rynek produkty najwyższej klasy, pochodzące z upraw ekologicznych.
jarek-energy
pusieczek2@wp.pl
kayleb
sandra200
elutka
Amberr8
Gość
"Co więcej, dla uzyskania pięknego koloru i w celu zapewnienia szybkiego wzrostu roślina szprycowana jest chemicznymi składnikami. Po takich zabiegach pomidor nie jest ani zdrowy, ani smaczny. Jak znaleźć rozsądne wyjście z tej sytuacji."
Jes to zwyczajna nieprawda - polecam zapoznać się z procesem technologicznym uprawy pomidora, jest łatwo dostępny w internecie, wystarczy odrobina chęci.
"Przy hodowli nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych, środków syntetycznych chroniących roślinę, hormonów wzrostu, ani antybiotyków."
Tutaj autor wykazał się nieznajomością tematu - pomidorów się nie hoduje, tylko się je uprawia. Pomidory w uprawie integrowanej zwykle są chronione przez wrogów naturalnych i odpowiednie zachowanie warunków sanitarnych, co pozwala uniknąć większości chorób. Antybiotyków także się nie stosuje... Ponieważ nie ma tak naprawde takiej możliwości. Ale z chęcią przeczytam jakie to bakterie są tak groźne dla pomidorów, iż potrzeba używać do tego antybiotyków.
W miare możliwości czekam na komentarz. Pozdrawiam
Hargrim
Gość