Pomidorowe ABC

Pomidory są bardzo zdrowe, smaczne i pachnące - można rozkoszować się nimi przez cały rok, pod różną postacią. Warto wiedzieć o nich jak najwięcej.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pomidorowe ABC
fot. Fotolia

Pomidory przywędrowały do Europy około XVI w. , co miało związek z odkryciem Ameryki przez Kolumba. Kiedyś żółte pomidory włoski znawca określił mianem "Złotego jabłka".

W późniejszym czasie pomidor stał się afrodyzjakiem a następnie zaczęto go dość powszechnie używać w kuchni. Pomidory mają bardzo szerokie zastosowanie – nie tylko kulinarne, także zdrowotne. Mogą być dodatkiem do kanapek, sałatek, surówek; mogą być podawane na zimno i na ciepło. Używane do produkcji sosów, ketchupów, soków czy past. Nie wyobrażam sobie dzisiejszej kuchni bez tego zdrowego i pysznego owocu. Tak, to nie pomyłka - pomidor jest owocem.

Pomidory są bardzo pożywne - zawierają wiele witamin z grup: A, B , C, PP, K, D i E. Zawierają również duże ilości kwasu foliowego polecanego szczególnie kobietom ciężarnym, sodu, potasu, jodu, wapnia, manganu i wielu innych bardzo cennych wartości odżywczych. W pomidorach znajdują się pektyny i nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu. Zapobiegają nowotworom i starzeniu się skóry. Nawet przetworzone pomidory zawierają wartościowy likopen. Pomidory mają mało kalorii więc obaw mogą je spożywać nawet osoby dbające o linię.

Pomidory mogą być czerwone, zielone lub żółte. Najbardziej znane gatunki to:
- gruntowe, zawierają bardzo dużo soku, są bardzo powszechnie stosowane i idealne do przetworów,
- karłowate, to pomidorki w gronach, mają bardzo intensywny smak i zapach; idealne do surówek,
- malinowe, mają bardzo dużo soku i wspaniały aromat i smak,
- bycze serce, są podłużne, mają twardy miąższ i idealnie pasują do sałatek,
- koktajlowe, są bardzo malutkie; najczęściej używane do dekoracji,

Pomidory warto obierać ze skórki, ponieważ ich smak będzie o wiele wyraźniejszy. Aby obrać pomidory wystarczy je na chwilę zanurzyć we wrzątku a następnie w zimnej wodzie i wtedy skórka praktycznie „zejdzie sama”.

Pomidory wykorzystywane są głównie w surówkach, sałatkach, zupach i sosach, można je nadziewać farszami z kasz, mięs czy też z ryb. Mogą być także podawane jako przystawki. Pomidory mogą być przetwarzane na wiele sposobów; w sklepach bez problemu znajdziemy je pod postacią soków, przecierów, koncentratów, sosów (które oczywiście możemy też przygotowywać samodzielnie!). Dostępne są także w puszkach (bez skórki, krojone lub całe), suszone, kiszone oraz wiele innych.

Pyszne i zdrowe, naprawdę polecam!