Pomidory przywędrowały do Europy około XVI w. , co miało związek z odkryciem Ameryki przez Kolumba. Kiedyś żółte pomidory włoski znawca określił mianem "Złotego jabłka".
Pomidory są bardzo pożywne - zawierają wiele witamin z grup: A, B , C, PP, K, D i E. Zawierają również duże ilości kwasu foliowego polecanego szczególnie kobietom ciężarnym, sodu, potasu, jodu, wapnia, manganu i wielu innych bardzo cennych wartości odżywczych. W pomidorach znajdują się pektyny i nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu. Zapobiegają nowotworom i starzeniu się skóry. Nawet przetworzone pomidory zawierają wartościowy likopen. Pomidory mają mało kalorii więc obaw mogą je spożywać nawet osoby dbające o linię.
Pomidory mogą być czerwone, zielone lub żółte. Najbardziej znane gatunki to:
- gruntowe, zawierają bardzo dużo soku, są bardzo powszechnie stosowane i idealne do przetworów,
- karłowate, to pomidorki w gronach, mają bardzo intensywny smak i zapach; idealne do surówek,
- malinowe, mają bardzo dużo soku i wspaniały aromat i smak,
- bycze serce, są podłużne, mają twardy miąższ i idealnie pasują do sałatek,
- koktajlowe, są bardzo malutkie; najczęściej używane do dekoracji,
Pomidory warto obierać ze skórki, ponieważ ich smak będzie o wiele wyraźniejszy. Aby obrać pomidory wystarczy je na chwilę zanurzyć we wrzątku a następnie w zimnej wodzie i wtedy skórka praktycznie „zejdzie sama”.
Pomidory wykorzystywane są głównie w surówkach, sałatkach, zupach i sosach, można je nadziewać farszami z kasz, mięs czy też z ryb. Mogą być także podawane jako przystawki. Pomidory mogą być przetwarzane na wiele sposobów; w sklepach bez problemu znajdziemy je pod postacią soków, przecierów, koncentratów, sosów (które oczywiście możemy też przygotowywać samodzielnie!). Dostępne są także w puszkach (bez skórki, krojone lub całe), suszone, kiszone oraz wiele innych.
Pyszne i zdrowe, naprawdę polecam!