Jak się przygotować?
Istnieje wiele gatunków pomidorów, które różnią się od siebie typem wzrostu roślin, kształtem owoców, a także ich smakiem – nie ma co ukrywać , że najbardziej cenione są te mięsiste, o dobrym intensywnym smaku i zapachu, dużych owocach i cienkiej skórce. Żeby uzyskać doskonałe owoce musimy zadbać o kilka ważnych rzeczy w naszej uprawie.
Pomidory sadzi się bezpośrednio do gruntu albo też w szklarni lub specjalnych tunelach foliowych. Możemy kupić w sklepie ogrodniczym specjalne rozstawy, które ułatwią sadzenie.
Pogoda i woda
Powodzenie naszej uprawy pomidorów zależy od paru czynników. W dużym stopniu od warunków pogodowych – pomidory lubią ciepło, dlatego też uprawia się je od maja do końca września. Optymalna temperatura dla pomidora to ok. 20 stopni w dzień, trochę mniej, bo ok. 17 – 18 w nocy. Trzeba pamiętać, że warzywo to jest bardzo wrażliwe na chłody, jeśli temperatura spadnie poniżej 10 stopni pomidory przestają rosnąć.
Inną kwestią są potrzeby wodne pomidorów. Zależą one od fazy rozwoju rośliny – w początkowej fazie, przez pierwsze 2 -3 tygodnie niższa wilgotność sprzyja rozrastaniu się systemu korzeniowego. Kiedy jednak pojawiają się owoce zapotrzebowanie na wodę gwałtownie wzrasta. Najwięcej jest jej potrzebne gdy owoce są prawie dojrzałe. Jeśli wody będzie za mało możemy nie doczekać się w ogóle pomidorów, albo owoce będą małe i nieapetyczne.
Kolejną rzeczą, o którą trzeba zadbać hodując pomidory jest gleba. Nie może być ciężka i podmokła, ani też bardzo lekka. Pomidor pobiera z gleby znaczną ilość składników pokarmowych, dlatego też jeśli chcemy uzyskać najlepsze jakościowo owoce powinniśmy dostarczyć roślinom niezbędne składniki pokarmowe poprzez nawożenie, który musi być jednak dostosowane do rodzaju gleby. Kluczowym składnikiem jest potas – jego brak powoduje brak intensywnej barwy owoców oraz ich pękanie. Musimy zadbać o właściwe dostarczenie podstawowych składników takich jak azot, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo.
Odpowiednia pielęgnacja
Kiedy już nasze pomidory rosną w dobrej glebie, właściwie podlewane i w odpowiedniej temperaturze przychodzi czas na odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne. Warto więc pamiętać o spulchnianiu gleby, odchwaszczaniu, cięcie roślin i ochronę przed chorobami.
Cięcie to usuwanie pędów bocznych krzaczków w celu ograniczenia ich liczby, w efekcie którego zwiększa się masa owoców.
Owoce pomidorów dojrzewają po około 45 – 60 dniach od czasu zakwitnięcia kwiatów, możemy je zbierać w różnych fazach dojrzewania – zależy to od tego jaki przeznaczyliśmy im cel. Nie ma co ukrywać jednak, że największą wartość mają pomidory dojrzałe zerwane prosto z krzaczka.
Istnieje wiele gatunków pomidorów, które różnią się od siebie typem wzrostu roślin, kształtem owoców, a także ich smakiem – nie ma co ukrywać , że najbardziej cenione są te mięsiste, o dobrym intensywnym smaku i zapachu, dużych owocach i cienkiej skórce. Żeby uzyskać doskonałe owoce musimy zadbać o kilka ważnych rzeczy w naszej uprawie.
Pomidory sadzi się bezpośrednio do gruntu albo też w szklarni lub specjalnych tunelach foliowych. Możemy kupić w sklepie ogrodniczym specjalne rozstawy, które ułatwią sadzenie.
Pogoda i woda
Powodzenie naszej uprawy pomidorów zależy od paru czynników. W dużym stopniu od warunków pogodowych – pomidory lubią ciepło, dlatego też uprawia się je od maja do końca września. Optymalna temperatura dla pomidora to ok. 20 stopni w dzień, trochę mniej, bo ok. 17 – 18 w nocy. Trzeba pamiętać, że warzywo to jest bardzo wrażliwe na chłody, jeśli temperatura spadnie poniżej 10 stopni pomidory przestają rosnąć.
Inną kwestią są potrzeby wodne pomidorów. Zależą one od fazy rozwoju rośliny – w początkowej fazie, przez pierwsze 2 -3 tygodnie niższa wilgotność sprzyja rozrastaniu się systemu korzeniowego. Kiedy jednak pojawiają się owoce zapotrzebowanie na wodę gwałtownie wzrasta. Najwięcej jest jej potrzebne gdy owoce są prawie dojrzałe. Jeśli wody będzie za mało możemy nie doczekać się w ogóle pomidorów, albo owoce będą małe i nieapetyczne.
Kolejną rzeczą, o którą trzeba zadbać hodując pomidory jest gleba. Nie może być ciężka i podmokła, ani też bardzo lekka. Pomidor pobiera z gleby znaczną ilość składników pokarmowych, dlatego też jeśli chcemy uzyskać najlepsze jakościowo owoce powinniśmy dostarczyć roślinom niezbędne składniki pokarmowe poprzez nawożenie, który musi być jednak dostosowane do rodzaju gleby. Kluczowym składnikiem jest potas – jego brak powoduje brak intensywnej barwy owoców oraz ich pękanie. Musimy zadbać o właściwe dostarczenie podstawowych składników takich jak azot, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo.
Odpowiednia pielęgnacja
Kiedy już nasze pomidory rosną w dobrej glebie, właściwie podlewane i w odpowiedniej temperaturze przychodzi czas na odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne. Warto więc pamiętać o spulchnianiu gleby, odchwaszczaniu, cięcie roślin i ochronę przed chorobami.
Cięcie to usuwanie pędów bocznych krzaczków w celu ograniczenia ich liczby, w efekcie którego zwiększa się masa owoców.
Owoce pomidorów dojrzewają po około 45 – 60 dniach od czasu zakwitnięcia kwiatów, możemy je zbierać w różnych fazach dojrzewania – zależy to od tego jaki przeznaczyliśmy im cel. Nie ma co ukrywać jednak, że największą wartość mają pomidory dojrzałe zerwane prosto z krzaczka.
nathaliye