Pomysły na przekąski

Przygotowujesz imprezę, wyjątkową kolację i nie wiesz, jakie zrobić przekąski? Przeczytaj nasz krótki poradnik i zaskocz swoich gości.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Pomysły na przekąski
Przekąski – mogą poprzedzać wyjątkową kolację lub stanowić jedyne pozycje w menu, np. podczas przyjęcia „nie zasiadanego”. 

Jak podawać?

Podczas przyjęcia możemy zaproponować gościom zarówno ciepłe, jak i zimne przekąski. Niekiedy te pierwsze podaje się także pomiędzy zupą a daniem podstawowym. 

Wśród przekąsek największą popularnością cieszą się sałatki i kanapki.

Przygotowując te ostatnie warto pamiętać, by były one nie tylko smaczne, ale wykonane estetycznie. Warto podawać je na dużych tacach (nigdy plastikowych), na których najpierw położymy serwetę. 

Bardzo często jako przekąskę serwujemy także koreczki, które warto wbić np. w jabłko, by wyglądały jeszcze efektywniej. 

Jeśli zdecydujemy się na ciepłe przekąski o intensywnym zapachu – musimy pamiętać, by znajdowały się pod przykryciem. 

Wykładając przekąski nie wolno zapominać o ich estetycznej prezentacji. Warto wykorzystywać w tym celu różnego rodzaju jadalne elementy ekspozycji, jak jabłka,  w które możemy wbić koreczki. Nie powinno się położyć na jednym półmisku więcej niż 8 porcji (np. kanapek). Nie należy także przesadzać z ilością serwowanych przekąsek. 

Napoje a przekąski

Zazwyczaj do tego rodzaju smakołyków podajemy wódkę. Można zaserwować także wino – białe, różowe. Jeśli chcemy uraczyć naszych gości szampanem – podajmy delikatne przekąski.  

Garść inspiracji

Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na przekąski. Oto one:kanapki – możemy podać zapiekane z szynką, z boczkiem i serem na gorąco, z samym serem na ciepłonadziewane jaja – jako dodatek do nich serwuje się pieczywo. Do wykonania takiej przekąski potrzebne będą jajka, puszka tuńczyka, odrobina masła, łyżeczka curry, sól, pieprz, pomidory, ostry ser(utarty), mleko, trochę mąki, posiekana nać pietruszki.

Jaja zapiekane sąw piekarni do zarumienienia. Podawane tuż po podpieczeniu.

Jaja przepiórcze w galarecie – do ich przyrządzeniapotrzebne będą przepiórcze jaja, pietruszka, marchewki, por, szklanka rosołu wołowego, pieprz, sól, żelatyna. Galaretki podajemy na półmiskuozdobionym liśćmi sałaty lub kawałkami pomidora.

Roladki z sera – przyrządza się je z pokrojonego w słupki sera tylżyckiego, plastrów boczku wędzonego, grzybów marynowanych, zielonej sałaty. Podaje się je po podsmażeniu na patelni do zarumienienia.

Opiekane śliwki – do zrobienia tej przekąski będziesz potrzebować śliwek (suszonych lub świeżych), wędzonego boczku (plastry), rodzynek. Śliwki należy wypełnić rodzynkami i owinąć plastrami boczku, a następnie podpiec w piekarniku.

Koreczki – możesz je przygotować z białego lub żółtego sera z dodatkiem orzechów, natki pietruszki; poza tym koreczkiwykonuje się też ze śledzi, suszonych śliwek. 

Niektórzy jako przekąski podają także świeże owoce, paluszki smakowe, chipsy, popcorn.