Pomysły na śniadanie

To najważniejszy posiłek dnia, dlatego też tak ważne jest, by było odpowiednio skomponowane, ale i smaczne. Oto nasze propozycje.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pomysły na śniadanie
Zapewne już nie jeden raz słyszeliście, że bez śniadania nie można wychodzić z domu. A raczej nie powinno się. Warto znaleźć kilka minut rano, by zjeść posiłek, który dostarcza nam energii na cały dzień. Jednak jak powinien być dokładnie skomponowany? Czy wystarczą jedynie kanapki? I jak niby przyrządzić smaczne i pożywne śniadanie jeśli nie mamy dużo czasu rano?  MusliDla wielu osób to danie nr 1 na śniadanie. Można je jeść na różne sposoby, a do przygotowania nie potrzeba dużo czasu.  W sklepach dostępne są przeróżne rodzaje musli – z dodatkiem owoców, czekolady, kokosu...Możecie jednak sami przygotować sobie takie płatki, które z pewnością będą zawierać tyle cukru, co mieszanki ze sklepu.  Jak to zrobić? Jest wiele przepisów na przygotowanie musli. Tak naprawdę wystarczą   płatki owsiane, które uprzednio należy je moczyć przez ok. 12 godzin. Do nich dodajecie wszystko, czego chcecie. Mianowicie możecie dorzucić troszkę pokrojonego jabłka lub gruszki, dodać odrobinę miodu, cukru brązowego, rodzynek, a nawet startą czekoladę. Wszystko zależy tylko od was. Musli można jeść z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Jest zarówno zdrowe, jak i pożywne.  Jajka na wiele sposobówTo kolejny produkt, z którego bez problemu przygotujecie pyszne śniadanie. Możecie po prostu zjeść ugotowane jajka z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Poza tym polecamy popularną jajecznicę. Oczywiście można do niej dodać jedynie pieprzu czy soli, ale zachęcamy was do kombinowania. Możecie dodać do jajek troszkę bazylii (polecamy świeże listki) lub zrobić jajecznicę na ostro, czyli dodać gotowych, dostępnych w sklepach sosów, a do tego odrobinę papryki chilli. Urozmaiceniem klasycznej jajecznicy może być także przygotowanie jej z mięsem. Najpierw na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzuć pokrojony w kostkę schab lub kiełbaskę i poczekaj aż się podpiecze, usmaży. Następnie wbij jajka i wszystko szybko wymieszaj ze sobą. Dodaj jeszcze soli, pieprzu, być może papryki. I voila! Omlet czy frittata?Te dwie potrawy są do siebie zbliżone. Przez niektórych frittata nazywana jest omletem podpiekanym na ruszcie... Danie to wywodzi się z Włoch. Do jego przygotowania wystarczy w zasadzie to, co pozostało w twojej lodówce. Brzmi dziwnie? Być może. Jednak do jajek możesz dodać dosłownie wszystko, by przyrządzić frittatę. Mogą to być karczochy, by było bardziej wyrafinowanie. Ale możesz dodać troszkę szynki, kiełbasy, jak również pomidora, paprykę, brokuły... Najpierw podsmażasz na patelni produkty (prócz jajek), przyprawiasz. Następnie dodajesz jajka i czekasz aż spód omleta zarumieni się. Jeśli tak, to zsuwasz go na talerz i przekręcasz na druga stronę. Wrzucasz na patelnię i czekasz aż się podpiecze. Omlet przygotowuje się niemalże identycznie. Aczkolwiek nie podpieka z obu stron. Kanapki i sałatkiBardzo często jemy je na śniadanie. Nie są wcale gorsze czy mniej pożywne chociażby od jajecznicy. Wszystko zależy tak naprawdę od tego, z czego je przygotujesz. Zrezygnuj z białych bułeczek i chleba na rzecz tego ciemnego, być może nawet z dodatkiem ziaren słonecznika lub dyni?  Staraj się również unikać masła, margaryny. Na pieczywo połóż liść sałaty, plaster szynki, pomidora lub ogórka... Zrezygnuj także z gotowych sosów, w tym ketchupu. Dobrym rozwiązaniem na śniadanie jest przygotowanie sałatki. Proponujemy te z dodatkiem ryżu czy makaronu (z pełnego ziarna oczywiście) z dodatkiem tuńczyka, łososia, warzyw... Nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Poza tym szybko przygotujesz też włoską sałatkę Caprese. Wystarczy pomidor, mozzarella, bazylia i oliwa z oliwek. A do tego odrobina pieprzu, soli oraz kawałek ciemnego pieczywa.