Jak zrobić nalewkę z czereśni?

Do wykonania nalewki z czereśni potrzeba: 1 kilograma czereśni,1 litr spirytusu, pół kilograma cukru oraz cytryny. Nalewka z czereśni wyróżnia się wyjątkowym smakiem, warto zrobić ją póki sezon na czereśnie trwa!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić nalewkę z czereśni?
fot. Fotolia

Nalewka z czereśni - jakie owoce wybrać?


Przygotowanie domowej nalewki z czereśni to idealny sposób na to, aby na długo zachować zapach i aromat lata. Do jej wykonania możemy użyć zarówno czerwonych owoców, jak i tych odmiany żółtej. Niewątpliwie jednak będzie najlepsza, gdy użyjemy naprawdę dojrzałych (ale nie przejrzałych) owoców o intensywnym kolorze.

Zobacz co jeszcze możesz zrobić z czereśni: Pomysły na czereśnie!

Jak zrobić nalewkę z czereśni?

Krok 1:
Kilogram umytych, pozbawionych pestek i szypułek czereśni zalej w słoiku litrem spirytusu, dodaj startą skórkę z jednej cytryny. Zakręcony słoik odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 dni, od czasu do czasu potrząsając zawartością w celu wymieszania.

Krok 2:
Po miesiącu przecedź nalewkę, oddzielając owoce od płynu; do płynu dodaj sok z 1 cytryny i rozlej do butelek

Krok 3:
Owoce zasyp cukrem (1/2 kg) i odstaw do momentu uzyskania syropu. Syrop wlej do butelek z "pierwszą" częścią nalewki. Wszystko wymieszaj, przefiltruj przez gazę, a następnie dokładnie zamknij.

Nalewka uzyska właściwy smak po ok. trzech miesiącach leżakowania.

Sezon na czereśnie zbiega się z sezonem na truskawki. Wykorzystaj to i zrób także nalewkę z truskawek!