Nalewka z czereśni - jakie owoce wybrać?
Przygotowanie domowej nalewki z czereśni to idealny sposób na to, aby na długo zachować zapach i aromat lata. Do jej wykonania możemy użyć zarówno czerwonych owoców, jak i tych odmiany żółtej. Niewątpliwie jednak będzie najlepsza, gdy użyjemy naprawdę dojrzałych (ale nie przejrzałych) owoców o intensywnym kolorze.
Zobacz co jeszcze możesz zrobić z czereśni: Pomysły na czereśnie!
Jak zrobić nalewkę z czereśni?
Krok 1:Kilogram umytych, pozbawionych pestek i szypułek czereśni zalej w słoiku litrem spirytusu, dodaj startą skórkę z jednej cytryny. Zakręcony słoik odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 dni, od czasu do czasu potrząsając zawartością w celu wymieszania.
Krok 2:
Po miesiącu przecedź nalewkę, oddzielając owoce od płynu; do płynu dodaj sok z 1 cytryny i rozlej do butelek
Krok 3:
Owoce zasyp cukrem (1/2 kg) i odstaw do momentu uzyskania syropu. Syrop wlej do butelek z "pierwszą" częścią nalewki. Wszystko wymieszaj, przefiltruj przez gazę, a następnie dokładnie zamknij.
Nalewka uzyska właściwy smak po ok. trzech miesiącach leżakowania.
Sezon na czereśnie zbiega się z sezonem na truskawki. Wykorzystaj to i zrób także nalewkę z truskawek!