Pomysły na wigilijne desery

Makowiec, sernik, pierniki... Nie masz pomysłu jakie słodkości przygotować na Boże Narodzenie? Oto kilka naszych propozycji.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pomysły na wigilijne desery
Boże Narodzenie to niesamowity czas również ze względu na przeróżne smakowite potrawy, w tym desery. Jedną z polskich tradycji jest pieczenie sernika, makowca. Chcesz jednak zaskoczyć swoich bliskich zupełnie innym deserem, a do tego wywodzącym się z naszej tradycji? Przeczytaj koniecznie nasz poradnik.    


Kisiele, budynie i kompoty


Jednym z chyba najbardziej znanych kompotów jest ten przygotowywany z suszonych śliwek, który powinien być podawany na sam koniec kolacji wigilijnej razem z ciasteczkami. Przyrządza się go ze wspomnianych już suszonych śliwek, jak również cynamonu, cukru, skórki cytryny.  

Kompot ze śliwek można zastąpić napojem z fig. Ten tradycyjny wigilijny kompot  przygotowuje się z suszonych fig, śliwek z dodatkiem cukru, cynamonu, skórki cytryny.  

Twoi goście z pewnością będą zachwyceni, gdy podasz im tradycyjną moczkę śląską, która po wystudzeniu ma konsystencję budyniu. Do jej przyrządzenia potrzebne są figi, piernik, por, seler, pietruszka, cytryna, sól, pasternak, rodzynki, odrobina masła oraz... ciemne piwo. Deser podaje się w salaterkach.  

Tradycyjne kisiele chyba odeszły w zapomnienie na rzecz serników, makowców, etc. warto jednak zaskoczyć bliskich i podczas wspólnej kolacji podać wigilijny kisiel. My proponujemy wam przyrządzenie go z migdałów lub płatków owsianych. Wśród składników tego pierwszego znalazły się oczywiście migdały, ale też mąka ziemniaczana, cukier i odrobina soku pomarańczowego. Kisiel z płatków owsianych przyrządza się natomiast ze wspomnianych płatków, mąki ziemniaczanej, cukru oraz wanilii lub cukru waniliowego. 


Tego nie może zabraknąć


Czy wyobrażacie sobie Wigilię bez makowca? To jedno z najpopularniejszych i najczęściej podawanych ciast w Polsce od wieków. Makowiec świąteczny wyróżnia się tym, że warstwy ciasta są znacznie cieńsze od tych maku. Można go upiec z ciasta krucho-drożdżowego lub drożdżowego. 


Piernik – to jedno z najważniejszych i bodajże najpopularniejszych polskich wigilijnych ciast, a do tego ponoć najzdrowsze. Ciasto to jest przygotowywane od wieków. Dawniej, ciasto piernikowe mogło dojrzewać nawet kilka miesięcy, zanim było gotowe do podania podczas wieczerzy wigilijnej. Dzisiaj jest już zupełnie inaczej. Jakie jednak powinien być idealny piernik? Zdaniem ekspertów pulchny, słodki o wyraźnym smaku przypraw korzennych.

Jest naprawdę mnóstwo przepisów na pierniki, jak chociażby piernik warszawski z mąki ziemniaczanej, warszawskie pierniczki miętowe, pierniczki krakowskie, klasztorne, piernik z makiem, piernik oblewany, sułtański... 


Pomysły na ciasteczka


To dobry pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Małe, tradycyjne ciasteczka, które dobrze będą się komponować z kompotem wigilijnym czy herbatą, kawą. Jakie jednak przygotować? Oto kilka propozycji na tradycyjne polskie ciasteczka wigilijne:

- precelki z makiem – do ich przygotowania potrzebować będziesz mąki, masła, cukru pudru, skórki cytryny (należyzetrzeć), żółtko jaja, białko, mak do posypania

- figowe makaroniki – przyrządza się je z jajek, migdałów, fig oraz cukru.

- makagigi z orzechów – ciasteczka te przygotowuje się z miodu, cukru pudru, orzechów włoskich

- obwarzanki pomarańczowe – wykonasz je z migdałów,żółtka jaj, cukru oraz skórki z dwóch pomarańczy

- anyżki – ciasteczka te przygotowuje się z mąki, jaj, cukru i anyżu. 


Źródło: "Polska Wigilia" Hanny Szymanderskiej, wyd. Warta