Jedziesz do koleżanki czy cioci na przyjęcie, a tam mnóstwo słodkości. Jednak wśród nich tradycyjne ciasta, jak sernik, szarlotka, makowiec czy keks. Wszystkie są smaczne i chętnie je jesz, ale chciałabyś skosztować dawno nie przyrządzanego deseru lub skosztować czegoś nowego? Nic straconego. Wystarczy odrobina fantazji, by zaskoczyć gości deserem.
Kolory tęczy
Coś smacznego, kolorowego i mało znanego? Oto kilka pomysłów:
- tęcza zaklęta w pucharku? To możliwe. Kup kilka różnokolorowych galaretek. Przygotuj je i wlewaj odrobinę każdej do pucharków. Poczekaj aż warstwa zastygnie i wlej kolejną kolorową ciecz. W ten sposób otrzymasz deser przygotowany z galaretki, której różne kolory stworzą tęczę. Możesz do takiego deseru dodać odrobinę bakalii, owoców. Na wierch połóż gałkę lodów.
- Do każdego z pucharków włóż kilka owoców, bakalie. Następnie wlej do połowy każdego z naczyń galaretkę w wyrazistym kolorze (proponujemy czerwoną). Poczekaj aż wszystko zastygnie. Następnie ułóż na galaretce trochę lodów lub bitej śmietany. Całość posyp wiórkami czekolady i posiekanymi orzechami. Możesz do tego dodać również ciasteczko.
- Przygotuj kilka różnych owoców i pokrój je na drobne kawałki. Ułóż je w pucharkach, po czym do każdego z nich nałóż warstwę bitej śmietany i oprósz ją wiórkami czekoladowymi.
Smaczny i niedrogi deser możesz przygotować także z budyniu. Wlej do pucharków, miseczek trochę budyniu i dodaj do niego orzechy, rodzynki, a nawet owoce. Budyń waniliowy możesz oprószyć wiórkami czekoladowymi, a czekoladowy – kokosowymi.
Włoskie inspiracje
Jakie smakołyki z kuchni włoskiej potrafisz wymienić? Tylko tiramisu? Zaskocz swoich gości i spraw im słodką chwilę rodem ze słonecznej Italii.
Oto kilka propozycji:
- Owoce duszone w winie – najczęściej stosuje się do tego gruszki lub jabłka (pokrojone na ćwiartki) i czerwone wino. Możesz do tego dodać trochę startej czekolady lub cynamonu.
- Zuccotto – to ciasto pochodzące z Florencji, którego kształt przypomina trochę babkę. Do jego wykonania potrzebny jest biszkopt, ser mascarpone, puder i kakao do obsypania, migdały, czekolada i owoce – jagody czy też maliny.
- Panna cotta – po tiramisu chyba najsłynniejszy włoski deser. Jest bardzo kaloryczny. Do jego przygotowania potrzebna jest m.in. żelatyna, śmietana i drobne owoce do udekorowania.
- Affogato – włóż do niewielkiej filiżanki gałkę lodów i zalej espresso.