1. Zadbane drewniane przyrządy kuchenne
Drewniane łyżki, wałki czy drewniane miseczki, potrzebują odpowiedniej pielęgnacji. Wszystkie wymienione elementy należy myć zaraz po użyciu. Aby nie wchłaniały zapachów można namoczyć je w occie jabłkowym.
2. Czysty piekarnik
Piekarnik to element niezmiernie potrzebny podczas przygotowywania świąt. Pieczemy w nim pieczenie lub ciasta. Postarajmy się by był czysty i gotowy do użycia. Aby usunąć z rusztu i spodniej blaszki resztki jedzenia i spaleniznę, wystarczy użyć najzwyklejszej sody oczyszczonej. Namoczmy gąbkę, posypmy ją sporą ilością sody i czyśćmy bez dodatku silnych detergentów czyszczących. Mocne zabrudzenie można również pokryć roztworem 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki sody oczyszczonej i łyżeczki płynu do mycia naczyń.
3. Porządkowanie szuflad z żywnością
W przypadku sprzątania szuflad, najważniejsze jest by nie zaczynać wszystkich szuflad jednocześnie. Po skończeniu jednej zabieramy się za kolejną, unikniemy wtedy zamieszania i zniechęcenia. Przejrzyjmy wszystkie produkty żywnościowe, wyrzućmy te przeterminowane i dawno rozpieczętowane. Przyprawy, mąkę, cukier, ryż, kasze czy płatki śniadaniowe przesypmy do słoików lub szklanych pojemników, będą dłużej przydatne i nie zbrylają.
4. Zbędne narzędzia
W naszych kuchniach z pewnością znajdą się niepotrzebne lub rzadko używane przedmioty. Jeśli zajmują miejsce w Twojej szafce, spakuj je do kartonu, podpisz co się w nim znajduje i wynieś do piwnicy, garażu lub na strych. W razie potrzeby bez problemów odszukasz przedmiot.
Zdjęcie: Fotolia
5. Sposób na przypaloną patelnię
Przygotowanie wielu świątecznych potraw wymaga smażenia na patelni. Aby pozbyć się z niej spalenizny należy wsypać na jej dno ok. 3 łyżki sody oczyszczonej, nieco napełnić wodą i gotować przez kilka, kilkanaście minut. Sposób ten rozpuszcza przypalone resztki pokarmu i ułatwia ich usunięcie przy użyciu zwykłej gąbki do mycia naczyń. Patelnia będzie gotowa do dalszej pracy!
6. Mycie lodówki
Lodówka to centrum naszej kuchni. Zadbajmy, by w święta była czysta i uporządkowana. Zepsutą i przeterminowaną żywność wyrzućmy, pozostałą odstawmy na bok. Wyciągnijmy wszystkie ruchome części ( szuflady, półeczki) i wstawmy do gorącej wody z płynem do mycia naczyń. Wnętrze umyjmy ciepłą wodą z delikatnym detergentem. Wszystko dokładnie wytrzyjmy do słucha, gdyż wilgotne miejsca to idealne warunki dla mikroorganizmów.
7. Dobrze zorganizowana lodówka
W czasie świąt nasza lodówka jest pełna po brzegi, zobaczmy jak segregować nasze składniki. Sposób w jaki układamy produkty ma duże znaczenie. Temperatura w różnych częściach lodówki jest inna, odpowiednie umieszczenie składników powoduje, iż są one dłużej przydatne. Na górnej półce umieszczajmy mleko, kefiry, jogurty powidła. Na środkowej półce produkty o krótkim terminie przydatności: wędliny, sery, zupy i gotowe dania. Ostatnią półkę zarezerwujmy dla owoców i warzyw. Na drzwiach lodówki trzymajmy jaja, napoje w kartonach czy przetwory w plastikowych butelkach, np. ketchup.
8. Jak oczyścić okap?
Częste stosowanie okapu przyczynia się do powstawania w nim brudu, zwłaszcza na powierzchni siatkowej, znajdującej się bezpośrednio nad kuchenką. Najlepszym sposobem na oczyszczenie siatki jest polanie jej płynem do naczyń i wstawienie do zlewu z gorącą wodą - mieszanka ta rozpuści tłuszcz nagromadzony podczas gotowania.
9. Jak wyeliminować zapach unoszący się podczas pieczenia ryb?
Ryby to podstawa wieczerzy wigilijnej, jej smażenie wiąże się z unoszącym się zapachem, nie przez wszystkich tolerowanym. Jak się go pozbyć? Wystarczy umieścić na patelni kilka plasterków cytryny lub kawałki ziemniaków, które pochłoną niepożądany aromat.
10. Sztućce jak nowe
Sztućce będą wyglądał jak nowe, jeśli włożysz je do wody z dodatkiem octu. Na dwa litry wody - 2 łyżki octu. Aby pięknie pachniały po takim zabiegu wystarczy umieścić je w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i soku z cytryny. Pięknie zaprezentują się na wigilijnym stole!
Drewniane łyżki, wałki czy drewniane miseczki, potrzebują odpowiedniej pielęgnacji. Wszystkie wymienione elementy należy myć zaraz po użyciu. Aby nie wchłaniały zapachów można namoczyć je w occie jabłkowym.
2. Czysty piekarnik
Piekarnik to element niezmiernie potrzebny podczas przygotowywania świąt. Pieczemy w nim pieczenie lub ciasta. Postarajmy się by był czysty i gotowy do użycia. Aby usunąć z rusztu i spodniej blaszki resztki jedzenia i spaleniznę, wystarczy użyć najzwyklejszej sody oczyszczonej. Namoczmy gąbkę, posypmy ją sporą ilością sody i czyśćmy bez dodatku silnych detergentów czyszczących. Mocne zabrudzenie można również pokryć roztworem 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki sody oczyszczonej i łyżeczki płynu do mycia naczyń.
3. Porządkowanie szuflad z żywnością
W przypadku sprzątania szuflad, najważniejsze jest by nie zaczynać wszystkich szuflad jednocześnie. Po skończeniu jednej zabieramy się za kolejną, unikniemy wtedy zamieszania i zniechęcenia. Przejrzyjmy wszystkie produkty żywnościowe, wyrzućmy te przeterminowane i dawno rozpieczętowane. Przyprawy, mąkę, cukier, ryż, kasze czy płatki śniadaniowe przesypmy do słoików lub szklanych pojemników, będą dłużej przydatne i nie zbrylają.
4. Zbędne narzędzia
W naszych kuchniach z pewnością znajdą się niepotrzebne lub rzadko używane przedmioty. Jeśli zajmują miejsce w Twojej szafce, spakuj je do kartonu, podpisz co się w nim znajduje i wynieś do piwnicy, garażu lub na strych. W razie potrzeby bez problemów odszukasz przedmiot.
Zdjęcie: Fotolia
5. Sposób na przypaloną patelnię
Przygotowanie wielu świątecznych potraw wymaga smażenia na patelni. Aby pozbyć się z niej spalenizny należy wsypać na jej dno ok. 3 łyżki sody oczyszczonej, nieco napełnić wodą i gotować przez kilka, kilkanaście minut. Sposób ten rozpuszcza przypalone resztki pokarmu i ułatwia ich usunięcie przy użyciu zwykłej gąbki do mycia naczyń. Patelnia będzie gotowa do dalszej pracy!
6. Mycie lodówki
Lodówka to centrum naszej kuchni. Zadbajmy, by w święta była czysta i uporządkowana. Zepsutą i przeterminowaną żywność wyrzućmy, pozostałą odstawmy na bok. Wyciągnijmy wszystkie ruchome części ( szuflady, półeczki) i wstawmy do gorącej wody z płynem do mycia naczyń. Wnętrze umyjmy ciepłą wodą z delikatnym detergentem. Wszystko dokładnie wytrzyjmy do słucha, gdyż wilgotne miejsca to idealne warunki dla mikroorganizmów.
7. Dobrze zorganizowana lodówka
W czasie świąt nasza lodówka jest pełna po brzegi, zobaczmy jak segregować nasze składniki. Sposób w jaki układamy produkty ma duże znaczenie. Temperatura w różnych częściach lodówki jest inna, odpowiednie umieszczenie składników powoduje, iż są one dłużej przydatne. Na górnej półce umieszczajmy mleko, kefiry, jogurty powidła. Na środkowej półce produkty o krótkim terminie przydatności: wędliny, sery, zupy i gotowe dania. Ostatnią półkę zarezerwujmy dla owoców i warzyw. Na drzwiach lodówki trzymajmy jaja, napoje w kartonach czy przetwory w plastikowych butelkach, np. ketchup.
8. Jak oczyścić okap?
Częste stosowanie okapu przyczynia się do powstawania w nim brudu, zwłaszcza na powierzchni siatkowej, znajdującej się bezpośrednio nad kuchenką. Najlepszym sposobem na oczyszczenie siatki jest polanie jej płynem do naczyń i wstawienie do zlewu z gorącą wodą - mieszanka ta rozpuści tłuszcz nagromadzony podczas gotowania.
9. Jak wyeliminować zapach unoszący się podczas pieczenia ryb?
Ryby to podstawa wieczerzy wigilijnej, jej smażenie wiąże się z unoszącym się zapachem, nie przez wszystkich tolerowanym. Jak się go pozbyć? Wystarczy umieścić na patelni kilka plasterków cytryny lub kawałki ziemniaków, które pochłoną niepożądany aromat.
10. Sztućce jak nowe
Sztućce będą wyglądał jak nowe, jeśli włożysz je do wody z dodatkiem octu. Na dwa litry wody - 2 łyżki octu. Aby pięknie pachniały po takim zabiegu wystarczy umieścić je w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i soku z cytryny. Pięknie zaprezentują się na wigilijnym stole!
weronikaS