![Potrawy mączne Potrawy mączne](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/potrawy-maczne-19713.jpg)
- Omlet smażymy na maśle lub margarynie.
- Omlet podaje się od razu po przygotowaniu. Należy zatem pamiętać, aby farsz przygotować wcześniej.
- Pierogi powinna się gotować od razu po przygotowaniu, aby ciasto nie obeschło.
- Pierogi nie skleją się, jeśli po wyjęciu spłuczemy je gorącą wodą.
- Brzegi pierogów lepiej się skleją, jeśli posmarujemy je lekko wodą.
- Naleśniki nie przykleją się do patelni, jeśli do ciasta dodamy trochę oleju.
- Przed smażeniem trzeba ciasto naleśnikowe każdorazowo zamieszać, aby nie osiadała na dnie mąka.
- Do gotujących klusek dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, co zapobiegnie ich rozgotowaniu.