Potrawy mączne

Omlety, kluski, pierogi itp - praktyczne porady.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Potrawy mączne
  • Omlet smażymy na maśle lub margarynie.
  • Omlet podaje się od razu po przygotowaniu. Należy zatem pamiętać, aby farsz przygotować wcześniej.
  • Pierogi powinna się gotować od razu po przygotowaniu, aby ciasto nie obeschło.
  • Pierogi nie skleją się, jeśli po wyjęciu spłuczemy je gorącą wodą.
  • Brzegi pierogów lepiej się skleją, jeśli posmarujemy je lekko wodą.
  • Naleśniki nie przykleją się do patelni, jeśli do ciasta dodamy trochę oleju.
  • Przed smażeniem trzeba ciasto naleśnikowe każdorazowo zamieszać, aby nie osiadała na dnie mąka.
  • Do gotujących klusek dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, co zapobiegnie ich rozgotowaniu.