Jak zrobić omlet z jajek?

  • 1

Omlet to potrawa, której podstawą wykonania są jajka. Mieszamy je z różnorodnymi składnikami słodkimi lub wytrawnymi i smażymy na patelni nie mieszając, a jedynie podważając i składając na pół naszą potrawę.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić omlet z jajek?
fot. Fotolia
Omlet to danie przygotowywane na patelni z rozmąconych jajek z dodatkami. Żeby zachował on kształt placka, masy nie mieszamy, a jedynie podgrzewamy na małym ogniu.  Ta szybka w przygotowaniu potrawa może być przyrządzana na śniadanie, obiad i kolację. Odpowiednio skompletowane dodatki sprawią, że będzie ona wyjątkowa, smaczna i oryginalna.

Jak zrobić omlet z jajek?

By przygotować omlet, taki podstawowy:      
  • Rozkłócamy kilka jajek z odrobiną wody lub mleka,
  • Przyprawiamy je solą i pieprzem,
  • Rozgrzewamy na patelni z nieprzywierającą powłoką odrobinę masła lub oleju i wlewamy masę,
  • Delikatnie podgrzewamy do ścięcia, a następnie składamy omlet na pół i przekładamy na talerz.
Jakie stosować dodatki do omletów z jajek?

Oczywiście nasz przepis podstawowy można modyfikować według uznania. Możemy dodać do omletu:
  • Warzywa- pomidory, paprykę, cukinie, ziemniaki, groszek, czy szparagi,
  • Mięsa-szynka, bekon, czy piersi z kurczaka,
  • Grzyby- kurki, borowiki, czy pieczarki,
  • Owoce suszone - morele, rodzynki, daktyle,
  • Owoce świeże-te dodajemy  już na talerzu- truskawki, maliny, czy inne sezonowe,
  • Drzemy, konfitury, toffi, czy bitą śmietanę - też już na talerz.
Rodzaje omletów z jajek:

Występuje wiele rodzajów tego dania, każdy jest odrobinę inny w przygotowaniu lub wymaga wykorzystania innych dodatków:
  • Omlet francuski- składa się przede wszystkim z jajek wylanych na patelnie, na wierzchu można ułożyć niewielką ilość dodatków,
  • Omlet mieszany- jajka wylewa się na wcześniej podsmażone dodatki- hiszpańska tortilla, czy włoska frittata,
  • Omlet biszkoptowy- składa się z ubitych na sztywno białek, żółtek oraz mąki.