Omlet to danie przygotowywane na patelni z rozmąconych jajek z dodatkami. Żeby zachował on kształt placka, masy nie mieszamy, a jedynie podgrzewamy na małym ogniu. Ta szybka w przygotowaniu potrawa może być przyrządzana na śniadanie, obiad i kolację. Odpowiednio skompletowane dodatki sprawią, że będzie ona wyjątkowa, smaczna i oryginalna.
Jak zrobić omlet z jajek?
By przygotować omlet, taki podstawowy:
Oczywiście nasz przepis podstawowy można modyfikować według uznania. Możemy dodać do omletu:
Występuje wiele rodzajów tego dania, każdy jest odrobinę inny w przygotowaniu lub wymaga wykorzystania innych dodatków:
Jak zrobić omlet z jajek?
By przygotować omlet, taki podstawowy:
- Rozkłócamy kilka jajek z odrobiną wody lub mleka,
- Przyprawiamy je solą i pieprzem,
- Rozgrzewamy na patelni z nieprzywierającą powłoką odrobinę masła lub oleju i wlewamy masę,
- Delikatnie podgrzewamy do ścięcia, a następnie składamy omlet na pół i przekładamy na talerz.
Oczywiście nasz przepis podstawowy można modyfikować według uznania. Możemy dodać do omletu:
- Warzywa- pomidory, paprykę, cukinie, ziemniaki, groszek, czy szparagi,
- Mięsa-szynka, bekon, czy piersi z kurczaka,
- Grzyby- kurki, borowiki, czy pieczarki,
- Owoce suszone - morele, rodzynki, daktyle,
- Owoce świeże-te dodajemy już na talerzu- truskawki, maliny, czy inne sezonowe,
- Drzemy, konfitury, toffi, czy bitą śmietanę - też już na talerz.
Występuje wiele rodzajów tego dania, każdy jest odrobinę inny w przygotowaniu lub wymaga wykorzystania innych dodatków:
- Omlet francuski- składa się przede wszystkim z jajek wylanych na patelnie, na wierzchu można ułożyć niewielką ilość dodatków,
- Omlet mieszany- jajka wylewa się na wcześniej podsmażone dodatki- hiszpańska tortilla, czy włoska frittata,
- Omlet biszkoptowy- składa się z ubitych na sztywno białek, żółtek oraz mąki.
magdagron