Majonez bazyliowy
- pół szklanki majonezu
- 1 doniczka bazylii
- 1 mały posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- skórka z ½ cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.
Ziołowy sos chimichurri
- pół szklanki oliwy
- doniczka natki pietruszki
- pół doniczki oregano
- pół doniczki kolendry
- 4 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.
Aïoli ziołowe
- 2 żółtka
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- ok. 300 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1-2 łyżki wrzątku
- sól i pieprz
Żółtka z czosnkiem i ziołami połącz dobrze trzepaczką. Powoli dodawaj oliwę cienkim, jednostajnym strumieniem, cały czas ubijając. Kiedy sos zacznie przypominać majonez, dodaj sok z cytryny i wrzątek. Dopraw solą i pieprzem. Możesz oczywiście przygotować aïoli w blenderze - będzie szybciej i wygodniej.
Sos jogurtowo-miętowy z limonką
- 300 ml jogurtu naturalnego - najlepiej bałkańskiego (gęstego)
- doniczka mięty
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Miętę zmiksuj z czosnkiem i sokiem z limonki. Tak przygotowaną pastę wmieszaj w jogurt. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Musztarda estragonowa
- 125 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
- 3 łyżki posiekanego estragonu
- sól i pieprz
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Sprawdźcie też przepisy na domowe burgery z wykorzystaniem ziołowych sosów!
Burgery wołowe z oregano z pieczonymi pomidorkami i sosem chimichurri
- 500 g grubo zmielonej wołowiny
- 2 doniczki oregano
- 1 doniczka kolendry
- ½ doniczki natki pietruszki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 4 bułki
- 4 plasterki twardego sera, np. cheddar (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- bułki burgerowe
- sól i pieprz
Mięso dopraw solą i pieprzem oraz dodaj listki oregano z jednej doniczki. Wymieszaj, podziel na 4 równe części i uformuj w dłoniach burgery wielkości bułki. Na blasze rozłóż pomidorki, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem, dodaj posiekany czosnek i listki z połowy doniczki oregano. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
Cebulę pokrój w cienkie talarki i polej octem. Burgery smaż na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przezok. 4 minuty z każdej strony.
Jeśli używasz sera połóż go na burgerze zaraz po przewróceniu na drugą stronę. Po ściągnięciu burgerów z patelni odstaw je, aby odpoczęły. W tym czasie zgrilluj przez chwilę rozkrojone bułki, a następnie posmaruj sosem chimichurri, na nim połóż burgera, następnie cebulę, pomidorki, jeszcze trochę sosu i garść świeżych liści ziół.
Idealnie sprawdzi się też dodatek w postaci aïoli ziołowego, sosu jogurtowo-miętowego z limonką czy musztardy estragonowej.
Tymiankowe burgery wieprzowe z jabłkiem, miodem i majonezem bazyliowym
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 doniczka tymianku
- 1 twarde jabłko
- 1 biała cebula
- ½ doniczki bazylii
- ½ doniczki rukoli
- 2 łyżeczki miodu
- bułki burgerowe
- sól i pieprz
Mięso wymieszaj z listkami tymianku, przypraw solą i pieprzem. Podziel mięso na 4 równe części i uformuj burgery wielkości bułki. Cebulę i jabłko pokrój w cienkie talarki. Burgery smaż na mocno rozgrzanej patelni przez ok. 4 minut z każdej strony.
Zgrilluj chwilę bułki, posmaruj majonezem bazyliowym, rozłóż warstwę cebuli, następnie małą garść zmieszanych świeżych liści ziół, na tym połóż burgera, na nim jeszcze trochę majonezu, plastry jabłka, odrobinę miodu i resztę świeżych ziół.
Idealnie sprawdzi się też dodatek w postaci aïoli ziołowego, sosu jogurtowo - miętowego z limonką czy musztardy estragonowej.
Burgery groszkowo-miętowe z kolendrą i kozim serem
- 400 g mrożonego zielonego groszku
- 2 doniczki mięty
- 1 doniczka kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 biała cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 100 g miękkiego sera koziego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sok z połowy cytryny
- bułki burgerowe
- sól i pieprz
Groszek gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-4 minut, potem natychmiast przelej zimną wodą. Dodaj posiekany czosnek i kmin. Zmiksuj wszystko blenderem – masa nie musi być idealnie gładka. Wmieszaj listki mięty z jednej doniczki i połowę listków kolendry, sok z cytryny, jajko i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj 4 burgery i smaż na rozgrzanej patelni, aż się zezłocą. Na zgrillowanej bułce połóż resztę świeżych liści mięty i kolendry, na nich burgera, następnie cienkie plastry cebuli i pokruszony kozi ser.
Idealnie sprawdzi się dodatek w postaci sosu jogurtowo - miętowego oraz ziołowego sosu chimichurri.
Burgery z szałwiowymi grzybami z gorgonzolą i rukolą
- 4 duże pieczarki brunatne (najlepiej wielkości bułki) lub 8 mniejszych
- doniczka szałwii
- ½ doniczki rozmarynu
- 50 g masła
- 150 g gorgonzoli (lub innego sera pleśniowego)
- 1 doniczka rukoli
- bułki burgerowe
- sól i pieprz
Masło rozgrzej na patelni, wrzuć grzyby i podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj rozmaryn, szałwię i podsmażaj jeszcze chwilę, by oddały swój aromat. Na grzybach połóż ser i pozwól mu się stopić. Bułki zgrilluj, na nich ułóż garść rukoli, następnie pieczarkę z serem i przykryj bułką. Idealnie sprawdzi się dodatek w postaci majonezu bazyliowego, musztardy estragonowej i aïoli ziołowego.
Autorkami zdjęć i przepisów są Zosia Różycka i Ola Szwarc.
Baziółka to marka świeżych ziół. W jej asortymencie znajduje się ponad 20 rodzajów ziół. Wygodne opakowania posiadają kod kolorystyczny - każdemu kolorowi przypisane jest inne zioło, dzięki czemu znalezienie odpowiedniej doniczki w sklepie jest łatwiejsze.
Zioła uprawiane są w Kraśniczej Woli pod Grodziskiem Mazowieckim. Ich hodowla odbywa się bez udziału pestycydów, wyłącznie w oparciu o biologiczną ochronę roślin. Cena doniczki to ok. 4,99 zł.
Więcej informacji na stronie www.baziolka.pl
- pół szklanki majonezu
- 1 doniczka bazylii
- 1 mały posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- skórka z ½ cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.
Ziołowy sos chimichurri
- pół szklanki oliwy
- doniczka natki pietruszki
- pół doniczki oregano
- pół doniczki kolendry
- 4 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki.
Aïoli ziołowe
- 2 żółtka
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- ok. 300 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 1-2 łyżki wrzątku
- sól i pieprz
Żółtka z czosnkiem i ziołami połącz dobrze trzepaczką. Powoli dodawaj oliwę cienkim, jednostajnym strumieniem, cały czas ubijając. Kiedy sos zacznie przypominać majonez, dodaj sok z cytryny i wrzątek. Dopraw solą i pieprzem. Możesz oczywiście przygotować aïoli w blenderze - będzie szybciej i wygodniej.
Sos jogurtowo-miętowy z limonką
- 300 ml jogurtu naturalnego - najlepiej bałkańskiego (gęstego)
- doniczka mięty
- sok z 1 limonki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Miętę zmiksuj z czosnkiem i sokiem z limonki. Tak przygotowaną pastę wmieszaj w jogurt. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Musztarda estragonowa
- 125 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
- 3 łyżki posiekanego estragonu
- sól i pieprz
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Sprawdźcie też przepisy na domowe burgery z wykorzystaniem ziołowych sosów!
Burgery wołowe z oregano z pieczonymi pomidorkami i sosem chimichurri
- 500 g grubo zmielonej wołowiny
- 2 doniczki oregano
- 1 doniczka kolendry
- ½ doniczki natki pietruszki
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 4 bułki
- 4 plasterki twardego sera, np. cheddar (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- bułki burgerowe
- sól i pieprz
Mięso dopraw solą i pieprzem oraz dodaj listki oregano z jednej doniczki. Wymieszaj, podziel na 4 równe części i uformuj w dłoniach burgery wielkości bułki. Na blasze rozłóż pomidorki, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem, dodaj posiekany czosnek i listki z połowy doniczki oregano. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
Cebulę pokrój w cienkie talarki i polej octem. Burgery smaż na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy przezok. 4 minuty z każdej strony.
Jeśli używasz sera połóż go na burgerze zaraz po przewróceniu na drugą stronę. Po ściągnięciu burgerów z patelni odstaw je, aby odpoczęły. W tym czasie zgrilluj przez chwilę rozkrojone bułki, a następnie posmaruj sosem chimichurri, na nim połóż burgera, następnie cebulę, pomidorki, jeszcze trochę sosu i garść świeżych liści ziół.
Idealnie sprawdzi się też dodatek w postaci aïoli ziołowego, sosu jogurtowo-miętowego z limonką czy musztardy estragonowej.
Tymiankowe burgery wieprzowe z jabłkiem, miodem i majonezem bazyliowym
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 doniczka tymianku
- 1 twarde jabłko
- 1 biała cebula
- ½ doniczki bazylii
- ½ doniczki rukoli
- 2 łyżeczki miodu
- bułki burgerowe
- sól i pieprz
Mięso wymieszaj z listkami tymianku, przypraw solą i pieprzem. Podziel mięso na 4 równe części i uformuj burgery wielkości bułki. Cebulę i jabłko pokrój w cienkie talarki. Burgery smaż na mocno rozgrzanej patelni przez ok. 4 minut z każdej strony.
Zgrilluj chwilę bułki, posmaruj majonezem bazyliowym, rozłóż warstwę cebuli, następnie małą garść zmieszanych świeżych liści ziół, na tym połóż burgera, na nim jeszcze trochę majonezu, plastry jabłka, odrobinę miodu i resztę świeżych ziół.
Idealnie sprawdzi się też dodatek w postaci aïoli ziołowego, sosu jogurtowo - miętowego z limonką czy musztardy estragonowej.
Burgery groszkowo-miętowe z kolendrą i kozim serem
- 400 g mrożonego zielonego groszku
- 2 doniczki mięty
- 1 doniczka kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 biała cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 100 g miękkiego sera koziego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sok z połowy cytryny
- bułki burgerowe
- sól i pieprz
Groszek gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-4 minut, potem natychmiast przelej zimną wodą. Dodaj posiekany czosnek i kmin. Zmiksuj wszystko blenderem – masa nie musi być idealnie gładka. Wmieszaj listki mięty z jednej doniczki i połowę listków kolendry, sok z cytryny, jajko i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj 4 burgery i smaż na rozgrzanej patelni, aż się zezłocą. Na zgrillowanej bułce połóż resztę świeżych liści mięty i kolendry, na nich burgera, następnie cienkie plastry cebuli i pokruszony kozi ser.
Idealnie sprawdzi się dodatek w postaci sosu jogurtowo - miętowego oraz ziołowego sosu chimichurri.
Burgery z szałwiowymi grzybami z gorgonzolą i rukolą
- 4 duże pieczarki brunatne (najlepiej wielkości bułki) lub 8 mniejszych
- doniczka szałwii
- ½ doniczki rozmarynu
- 50 g masła
- 150 g gorgonzoli (lub innego sera pleśniowego)
- 1 doniczka rukoli
- bułki burgerowe
- sól i pieprz
Masło rozgrzej na patelni, wrzuć grzyby i podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj rozmaryn, szałwię i podsmażaj jeszcze chwilę, by oddały swój aromat. Na grzybach połóż ser i pozwól mu się stopić. Bułki zgrilluj, na nich ułóż garść rukoli, następnie pieczarkę z serem i przykryj bułką. Idealnie sprawdzi się dodatek w postaci majonezu bazyliowego, musztardy estragonowej i aïoli ziołowego.
Autorkami zdjęć i przepisów są Zosia Różycka i Ola Szwarc.
Baziółka to marka świeżych ziół. W jej asortymencie znajduje się ponad 20 rodzajów ziół. Wygodne opakowania posiadają kod kolorystyczny - każdemu kolorowi przypisane jest inne zioło, dzięki czemu znalezienie odpowiedniej doniczki w sklepie jest łatwiejsze.
Zioła uprawiane są w Kraśniczej Woli pod Grodziskiem Mazowieckim. Ich hodowla odbywa się bez udziału pestycydów, wyłącznie w oparciu o biologiczną ochronę roślin. Cena doniczki to ok. 4,99 zł.
Więcej informacji na stronie www.baziolka.pl