Kolendra ma charakterystyczny zapach zbliżony do anyżku mają i liście i nasiona kolendry.Jest doskonałym dodatkiem do orientalnych pikantnych, wieloskładnikowych potraw z mięsa jak i warzyw. Ze względu na intensywny zapach kolendry stosujmą ją z umiarem.
Rozmaryn to bardzo aromatyczna śródziemnomorska roślina o gorzkawo-korzennym zapachu. Świetnie pasuje do kociołków warzywnych, wieprzowiny, wołowiny, baraniny jak i ryb. Zdrewniałe gałązki wykorzystuje się do szaszłyków.
Papryka intensywnie czerwona, nadzwyczaj ognista przyprawa pochodząca z Ameryki Południowej. Do przyprawiania używamy tylko miąższu, a ziarenka wyskrobujemy. Niezastapiona do jednogarnkowych dań kuchni węgierskiej i meksykańskiej, dań z fasoli i soczewicy.
Oregano to dziko rosnący wonny krewniak majeranku.Oregano to przyprawa uniwersalna, ale jest absolutnie niezbędne do potraw z dodatkiem pomidorów. Uszlachetnia smak gulaszu z warzywami,zup, sałatek, sosów i ryb.
Tymianek to jedna z odmian naszej macierzanki.Idealny do mięs duszonych w warzywach, podsmażanych ziemniaków z kapustą i warzywami, bigosu, ale również pieczonej kaczki , dziczyzny i cielęciny.
Rozmaryn to bardzo aromatyczna śródziemnomorska roślina o gorzkawo-korzennym zapachu. Świetnie pasuje do kociołków warzywnych, wieprzowiny, wołowiny, baraniny jak i ryb. Zdrewniałe gałązki wykorzystuje się do szaszłyków.
Papryka intensywnie czerwona, nadzwyczaj ognista przyprawa pochodząca z Ameryki Południowej. Do przyprawiania używamy tylko miąższu, a ziarenka wyskrobujemy. Niezastapiona do jednogarnkowych dań kuchni węgierskiej i meksykańskiej, dań z fasoli i soczewicy.
Oregano to dziko rosnący wonny krewniak majeranku.Oregano to przyprawa uniwersalna, ale jest absolutnie niezbędne do potraw z dodatkiem pomidorów. Uszlachetnia smak gulaszu z warzywami,zup, sałatek, sosów i ryb.
Tymianek to jedna z odmian naszej macierzanki.Idealny do mięs duszonych w warzywach, podsmażanych ziemniaków z kapustą i warzywami, bigosu, ale również pieczonej kaczki , dziczyzny i cielęciny.