Stawiamy na świeże zioła!

Nadchodzi ziołowa rewolucja - walczymy o powrót świeżych ziół do każdej kuchni oraz częstszego ich wykorzystywania w codziennej diecie. Zobaczcie przepisy ze świeżymi ziołami!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Stawiamy na świeże zioła!
Bazylia

Charakteryzuje się anyżowymi, cynamonowymi i korzennymi nutami. Najczęściej stosowana w kuchni śródziemnomorskiej. Bazylia uwielbia pomidory, ale sprawdza się także w mniej oczywistych połączeniach smakowych - lody bazyliowe to hit sezonu. Zmiksuj duży pęczek bazylii, serek mascarpone cukier puder i jogurt grecki. Włóż do zamrażarki i gotowe.

Bazylia czerwona

Kusi kolorem i korzennym zapachem. Jej purpurowy barwa świetnie komponuje się w sałatach, makaronach, jak również w deserach. Połącz garść listków czerwonej bazylii z pomidorkami cherry, orzeszkami pinni, czosnkiem, migdałami i ricottą - uzyskasz mniej znane pesto z Trapani.


fot. www.baziolka.pl

Zobaczcie przepis na Sałatę z grillowaną cukinią, rukolą i czerwoną bazylią

Estragon

Anyżowy, lekko korzenny, bardzo aromatyczny. Dobrze mu w daniach na bazie mięs i ryb. Sprawdza się także w sosach, zupach i sałatkach. Warto dodawać go pod koniec gotowania, bo wysoka temperatura osłabia jego smak i aromat. Przygotuj malinowy chłodnik ze świeżym estragonem i wanilią.

Kolendra

Bardzo aromatyczna o mocnym, charakterystycznym smaku. Z powodzeniem może zastąpić natkę pietruszki. Pasują do niej niemal wszystkie rodzaje mięs - w szczególności jagnięcina, drób i wołowina, jak również ryby. Polecana do azjatyckich rosołów. Zalej kolendrę gorącą wodą, dopraw cytryną oraz miodem i ciesz się aromatyczną herbatą.

Koperek

Delikatny, świeży, wiosenny. Sprawdza się niezawodnie w zupach, dressingach, lekkich jogurtowych sosach i dipach. Nieodzowny składnik chłodników oraz pieczonych i grillowanych ryb. Młode ziemniaki i świeży koperek to duet idealny!

Lubczyk

Według ludowych wierzeń ma miłosną moc. Świetnie komponuje się z owocami morza. Niezastąpiony w rosołach i bulionach. Dobrze smakuje także solo w formie kremu i pesto. Świeży lubczyk dodaj do wywaru na białym winie – podawaj z mulami.



Doskonałe przepisy ze świeżymi ziołami - Tymiankowa brzoskwinia do mięs Babcigramolki, Zupa po tajsku z kurczakiem i świeżą kolendrą Kristofe oraz Czekoladowe lody Zewy - ze świeżą miętą i bazylią!

Majeranek

Ziele na wskroś polskie. Wymagany przy żurach, barszczach, pieczonej kaczce czy gęsi. Lubi towarzystwo białych ryb i jagnięciny. Dobrze mu także z truskawką, zwłaszcza w majerankowo-truskawkowych muffinach.

Melisa

Rześka, cytrusowa i zmysłowa. Zagra wszędzie tam, gdzie potrzebne jest orzeźwienie bez nuty pikanterii. Niezastąpiona w deserach. Świetnie komponuje się także z owocami, warzywami i napojami. Spróbuj prosecco ze świeżym melonem i listkami melisy.

Mięta

Aromatyczna i orzeźwiająca. Wielozadaniowa i nieoczywista. Lubi się zarówno z deserami, jak
i mięsem. Doskonale pasuje do owoców, warzyw oraz wszelkiego rodzaju napojów. Listki mięty dobrze czują się zamknięte w kostkach lodu. Niezastąpione, gdy chcesz zrobić wrażenie. Spróbuj herbaty po marokańsku, czyli naparu ze świeżej mięty i zielonej herbaty.

Mięta pieprzowa

Orzeźwiający, chłodzący smak. Świetnie prezentuje się w towarzystwie deserów – zwłaszcza tych z czekoladą lub owocami. Listki mięty pieprzowej zanurz w ciemnej lub białej czekoladzie. Podawaj wystudzone.

Oregano

Nieodłączny składnik kuchni włoskiej - pizza, focaccia, makarony kochają je z wzajemnością. W daniach z wołowiną i wieprzowiną chętnie łączy się z tymiankiem. Wypróbuj domowej roboty suszonych pomidorów z oregano, oliwą i czosnkiem!