Zanim zdecydujemy się przenieść owoce do spiżarni powinniśmy dokładnie przejrzeć i posortować każdy owoc. Owoce niewykształcone, poplamione lub chore powinny być od razu przerobione na dżemy,wino lub usunięte.
Temperatura pomieszczenia, w którym przechowujemy owoce powinna wynosić od 2 do 6 stopni, dobrze jest gdy powietrze jest dość wilgotne i gdy nasze pomieszczenie można łatwo i szybko wywietrzyć. Owoce układamy na półkach dobrze by półki nie były zbyt szerokie co umożliwi szybkie i łatwe przebieranie ich.
Odstępy między półkami powinny wynosić mniej więcej 30-40 cm. Dno półki powinno umożliwiać przewiew.Ja osobiście zrobiłam w półkach dziury. Półki powinno się łatwo zdejmować by w przyszłości można było je dokładnie wymyć. Owoce można układać najwyżej w dwóch warstwach.
Średnio co 2 tygodnie powinno się dokładnie przebierać owoce i eliminować te które się zepsuły lub zaczynają się psuć.
Temperatura pomieszczenia, w którym przechowujemy owoce powinna wynosić od 2 do 6 stopni, dobrze jest gdy powietrze jest dość wilgotne i gdy nasze pomieszczenie można łatwo i szybko wywietrzyć. Owoce układamy na półkach dobrze by półki nie były zbyt szerokie co umożliwi szybkie i łatwe przebieranie ich.
Odstępy między półkami powinny wynosić mniej więcej 30-40 cm. Dno półki powinno umożliwiać przewiew.Ja osobiście zrobiłam w półkach dziury. Półki powinno się łatwo zdejmować by w przyszłości można było je dokładnie wymyć. Owoce można układać najwyżej w dwóch warstwach.
Średnio co 2 tygodnie powinno się dokładnie przebierać owoce i eliminować te które się zepsuły lub zaczynają się psuć.