Przygotowanie pyz ziemniaczanych

Krok po kroku wskazówki jak przygotować pyzy ziemniaczane

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przygotowanie pyz ziemniaczanych
1. Połowę ziemniaków szorujemy, gotujemy w mundurkach ,obieramy ze skórki i wyciskamy praską do ziemniaków
2. Drugą połowę ziemniaków myjemy ,obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i odciskamy z nich płyn.
3. Płyn odstawiamy na 20 min. i zlewamy ostrożnie wodę z wierzchu. Na spodzie naczynia pozostanie skrobia, którą dodajemy do odciśniętych ziemniaków.
4. Mieszamy ugotowane ziemniaki z surowymi,jajkiem oraz szczyptą soli i wyrabiamy ciasto
5. Na stolnicy z wysypaną mąką formujemy z ciasta wałek,a następnie kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące. Wrzucamy pyzy partiami na osolony wrzątek.
6. Gotujemy kluski 3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy do miski ze stopionym masłem lub skwarkami z przesmażoną cebulką.