Słysząc „smoczy owoc”, co trzecia osoba zastanawia się, czy to w ogóle jadalne, a dwie pozostałe szukają w głowie pomysłu, jak wykorzystać ją w domowej kuchni. Nic dziwnego – truskawkowa gruszka pochodzi aż z Meksyku, Ameryki Środkowej i Azji, a popularność w Europie zyskała stosunkowo niedawno. Niewątpliwie należy do grona najdziwniejszych owoców świata – jest owocem kaktusa, który kwitnie tylko w nocy, a jego kwiaty nazywane są Królową Nocy lub Księżycowym Kwiatem.
Z zewnątrz i od wewnątrz
Intensywnie różowa skórka pokryta zielonymi liśćmi, podobnymi do smoczych łusek… Wygląd tego owocu nie przypomina niczego klasycznego i z pewnością działa na wyobraźnię, szczególnie dziecięcą. Dlatego też w Chinach wymyślono, że jest to „smocze jajo”, z którego może wykluć się groźny smok i ukarać niegrzecznego malucha.
W zależności od gatunku rośliny wyróżniamy także pitaję żółtą lub odmianę z Kostaryki, jednak te nie są znane w Polsce. Należy wybierać owoce o jasnej skórce i z jak najmniejszą ilością plam. Zarówno wiele plam, jak i zbrązowiałe, łamliwe końce liści, to oznaka nieświeżości. Owoce osiągają długość 18 cm.
Pod intrygującą warstwą zewnętrzną znajduje się nie mniej interesujący miąższ. W odmianie różowej ma on kolor biały i zawiera czarne drobne pestki. W smaku smoczy owoc jest dość słodki, choć przy tym lekko kwaskowaty – przypomina pomieszanie gruszki i kiwi. Co ważne, jest on bardzo bogaty w składniki odżywcze – sporo witaminy B, C, E, wapń, fosfor oraz antyoksydanty. 100 g owocu to około 50 kcal.
Jak jeść pitaję?
Wydobycie miąższu jest naprawdę bardzo proste! Potrzebny nam będzie długi, ostry nóż i łyżeczka. Przekrajamy owoc wzdłuż na dwie połowy, a następnie wydobywamy łyżeczką miąższ, który kroimy według potrzeb.
Miąższ z pestkami możemy spożywać na surowo, najlepiej po schłodzeniu. Bardzo dobrze komponuje się z deserami lodowymi, sałatkami owocowymi czy też koktajlami. Popularne są wina, herbaty i napoje owocowe z dodatkiem pitai.
Gdzie ją kupić?
Coraz częściej w osiedlowych warzywniakach. Dostepna jest także w wielu marketach. Można też skusić się na wyhodowanie własnej truskawkowej gruszki w warunkach domowych. Należy zasiać ją w ziemi przeznaczonej dla kaktusów i dbać o odpowiednią temperaturę - od 19 do 24 stopni Celsjusza.
Z zewnątrz i od wewnątrz
Intensywnie różowa skórka pokryta zielonymi liśćmi, podobnymi do smoczych łusek… Wygląd tego owocu nie przypomina niczego klasycznego i z pewnością działa na wyobraźnię, szczególnie dziecięcą. Dlatego też w Chinach wymyślono, że jest to „smocze jajo”, z którego może wykluć się groźny smok i ukarać niegrzecznego malucha.
W zależności od gatunku rośliny wyróżniamy także pitaję żółtą lub odmianę z Kostaryki, jednak te nie są znane w Polsce. Należy wybierać owoce o jasnej skórce i z jak najmniejszą ilością plam. Zarówno wiele plam, jak i zbrązowiałe, łamliwe końce liści, to oznaka nieświeżości. Owoce osiągają długość 18 cm.
Pod intrygującą warstwą zewnętrzną znajduje się nie mniej interesujący miąższ. W odmianie różowej ma on kolor biały i zawiera czarne drobne pestki. W smaku smoczy owoc jest dość słodki, choć przy tym lekko kwaskowaty – przypomina pomieszanie gruszki i kiwi. Co ważne, jest on bardzo bogaty w składniki odżywcze – sporo witaminy B, C, E, wapń, fosfor oraz antyoksydanty. 100 g owocu to około 50 kcal.
Jak jeść pitaję?
Wydobycie miąższu jest naprawdę bardzo proste! Potrzebny nam będzie długi, ostry nóż i łyżeczka. Przekrajamy owoc wzdłuż na dwie połowy, a następnie wydobywamy łyżeczką miąższ, który kroimy według potrzeb.
Miąższ z pestkami możemy spożywać na surowo, najlepiej po schłodzeniu. Bardzo dobrze komponuje się z deserami lodowymi, sałatkami owocowymi czy też koktajlami. Popularne są wina, herbaty i napoje owocowe z dodatkiem pitai.
Gdzie ją kupić?
Coraz częściej w osiedlowych warzywniakach. Dostepna jest także w wielu marketach. Można też skusić się na wyhodowanie własnej truskawkowej gruszki w warunkach domowych. Należy zasiać ją w ziemi przeznaczonej dla kaktusów i dbać o odpowiednią temperaturę - od 19 do 24 stopni Celsjusza.
kołczu
IGGI
Muszę przyznać, że smak różowej jest odwrotnie proporcjonalnie efektowny do wyglądu :( Żółta lepsza - nie jest taka... mdła.