Przechowywanie wina

Nie każdy wie, jak właściwie przechowywać wino...

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przechowywanie wina
- Wszystkie wina, nawet te najtańsze, powinny "leżakować" zanim je podamy. Dlatego wino należy kupić przynajmniej 2 dni przed wypiciem, a o ile to możliwe, jeszcze wcześniej. - W miarę możliwości przechowujemy wino w ciemnym miejscu, w miejscu oświetlonym wino się psuje. - Wino należy przechowywać w suchym miejscu, z dostępem powietrza, ale bez przeciągu i wibracji, w stałej temp. 12-15 st.C. - Nie wolno wina, z wyjątkiem win musujących, wstawiać na dłuższy czas do lodówki, gdyż wino nadmiernie schłodzone traci aromat. - Butelki z winem stołowym, które trzeba przechowywać przez dłuższy czas, powinny być ułożone poziomo na półkach. Korek będzie wtedy ciągle wilgotny i będzie szczelnie przylegał do szyjki butelki. - Butelki z mocniejszym alkoholem przechowuje się w położeniu pionowym.