Przeciwutleniacze, inaczej nazywane antyoksydantami, stanowią jedną z grup substancji, przedłużających przydatność do spożycia produktów spożywczych.
Dużo się mówi o ich dobroczynnym wpływie na organizm ludzki, jednak należy pamiętać, że większość przeciwutleniaczy, szczególnie tych otrzymywanych syntetycznie, raczej pełni funkcję polepszaczy smaku. W przemyśle spożywczym używa się antyoksydantów, zarówno tych naturalnego pochodzenia, jak i tych syntetycznych, otrzymywanych chemicznie. Na te drugie należy zwrócić szczególną uwagę.
Najbardziej popularne i najczęściej stosowane przeciwutleniacze:
1. Tokoferole: Stosowane głównie w przetwórstwie warzyw i owoców, a także przy produkcji tłuszczów (margaryny, oleje rafinowane, smalec, tłuszcze cukiernicze). Tokoferole mogą być naturalne lub syntetyczne.
2. Kwas L-askorbinowy: Naturalny przeciwutleniacz, otrzymywany w sposób syntetyczny.
3. Galusany propylu E310, oktylu E311 i dodecylu E312: Stanowią główny dodatek tłuszczów cukierniczych i kuchennych, a także masowo stosowane są w suszach ziemniaczanych. Mogą wywoływać alergie skórne, zatem należy zachować ostrożność przy podawaniu ich dzieciom.
4. Kwas cytrynowy i kwas mlekowy: Pomimo, że wykazują skłonności przeciwutleniające, w przemyśle spożywczym, stosowane są raczej jako regulatory kwasowości.
Dużo się mówi o ich dobroczynnym wpływie na organizm ludzki, jednak należy pamiętać, że większość przeciwutleniaczy, szczególnie tych otrzymywanych syntetycznie, raczej pełni funkcję polepszaczy smaku. W przemyśle spożywczym używa się antyoksydantów, zarówno tych naturalnego pochodzenia, jak i tych syntetycznych, otrzymywanych chemicznie. Na te drugie należy zwrócić szczególną uwagę.
Najbardziej popularne i najczęściej stosowane przeciwutleniacze:
1. Tokoferole: Stosowane głównie w przetwórstwie warzyw i owoców, a także przy produkcji tłuszczów (margaryny, oleje rafinowane, smalec, tłuszcze cukiernicze). Tokoferole mogą być naturalne lub syntetyczne.
2. Kwas L-askorbinowy: Naturalny przeciwutleniacz, otrzymywany w sposób syntetyczny.
3. Galusany propylu E310, oktylu E311 i dodecylu E312: Stanowią główny dodatek tłuszczów cukierniczych i kuchennych, a także masowo stosowane są w suszach ziemniaczanych. Mogą wywoływać alergie skórne, zatem należy zachować ostrożność przy podawaniu ich dzieciom.
4. Kwas cytrynowy i kwas mlekowy: Pomimo, że wykazują skłonności przeciwutleniające, w przemyśle spożywczym, stosowane są raczej jako regulatory kwasowości.