Europa:
Francja: hors d'œuvres, czyli małe przekąski i zakąski, serwowane przed głównym posiłkiem;
Hiszpania: tapas – na zimno i na ciepło;
Grecja: pikilia, to zestaw malutkich porcji i dipów, podawany zazwyczaj z chlebkiem pita i alkoholem – najczęściej ouzo;
Rosja: zakąski – serwowane do wódki;
Włochy: antipasti, czyli szereg różność podanych na jednym talerzu albo na przykład desce do serwowania, serwowany jako przystawka albo danie główne (na video poniżej antipasti Jamiego);
Wenecja: ciccetti – małe przekąski podawane z białym winem;
Skandynawia: smörgåsbord to też zestaw przekąsek, ciepłych i zimnych, które podawane są z kromkami ciemnego chleba i popijane aqavitem.
Azja:
Chiny: dim sum – lekkie potrawy podawane z herbatą;
Japonia: izakaya – przypominające tapas, często gotowane przekąski, dobrze smakują z piwem;
Korea: banchan, czyli małe przekąski często na bazie ryżu;
Filipiny: pika-pika to lekkie zakąski, często z owoców morza, które popija się alkoholem.
Ameryka:
Hawaje: talerz pu-pu: wybór ciepłych przekąsek podawanych bezpośrednio znad małego ognia, podawane z towarzystwem tropikalnego napoju albo drinka;
Argentyna – minutas albo picadas – do złudzenia przypominające hiszpańskie tapas, popijane białym winem.
Bliski Wschód i Afryka Północna:
mezze – przekąski i past, ciepłe lub zimne, podawane w towarzystwie araku albo wina.
Francja: hors d'œuvres, czyli małe przekąski i zakąski, serwowane przed głównym posiłkiem;
Hiszpania: tapas – na zimno i na ciepło;
Grecja: pikilia, to zestaw malutkich porcji i dipów, podawany zazwyczaj z chlebkiem pita i alkoholem – najczęściej ouzo;
Rosja: zakąski – serwowane do wódki;
Włochy: antipasti, czyli szereg różność podanych na jednym talerzu albo na przykład desce do serwowania, serwowany jako przystawka albo danie główne (na video poniżej antipasti Jamiego);
Wenecja: ciccetti – małe przekąski podawane z białym winem;
Skandynawia: smörgåsbord to też zestaw przekąsek, ciepłych i zimnych, które podawane są z kromkami ciemnego chleba i popijane aqavitem.
Azja:
Chiny: dim sum – lekkie potrawy podawane z herbatą;
Japonia: izakaya – przypominające tapas, często gotowane przekąski, dobrze smakują z piwem;
Korea: banchan, czyli małe przekąski często na bazie ryżu;
Filipiny: pika-pika to lekkie zakąski, często z owoców morza, które popija się alkoholem.
Ameryka:
Hawaje: talerz pu-pu: wybór ciepłych przekąsek podawanych bezpośrednio znad małego ognia, podawane z towarzystwem tropikalnego napoju albo drinka;
Argentyna – minutas albo picadas – do złudzenia przypominające hiszpańskie tapas, popijane białym winem.
Bliski Wschód i Afryka Północna:
mezze – przekąski i past, ciepłe lub zimne, podawane w towarzystwie araku albo wina.