Przekąski z całego świata

Jak różne kulinarne kultury robią i nazywają swoje przekąski? Oto ich krótka lista!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Przekąski z całego świata
Europa:

Francja: hors d'œuvres, czyli małe przekąski i zakąski, serwowane przed głównym posiłkiem;

Hiszpania: tapas – na zimno i na ciepło;

Grecja: pikilia, to zestaw malutkich porcji i dipów, podawany zazwyczaj z chlebkiem pita i alkoholem – najczęściej ouzo;

Rosja: zakąski – serwowane do wódki;

Włochy: antipasti, czyli szereg różność podanych na jednym talerzu albo na przykład desce do serwowania, serwowany jako przystawka albo danie główne (na video poniżej antipasti Jamiego);



Wenecja: ciccetti – małe przekąski podawane z białym winem;

Skandynawia: smörgåsbord to też zestaw przekąsek, ciepłych i zimnych, które podawane są z kromkami ciemnego chleba i popijane aqavitem.

Azja:

Chiny: dim sum – lekkie potrawy podawane z herbatą;

Japonia: izakaya – przypominające tapas, często gotowane przekąski, dobrze smakują z piwem;

Korea: banchan, czyli małe przekąski często na bazie ryżu;

Filipiny: pika-pika to lekkie zakąski, często z owoców morza, które popija się alkoholem.

Ameryka:

Hawaje: talerz pu-pu: wybór ciepłych przekąsek podawanych bezpośrednio znad małego ognia, podawane z towarzystwem tropikalnego napoju albo drinka;

Argentyna – minutas albo picadas – do złudzenia przypominające hiszpańskie tapas, popijane białym winem.

Bliski Wschód i Afryka Północna:

mezze – przekąski i past, ciepłe lub zimne, podawane w towarzystwie araku albo wina.