Podczas sezonu grillowego pierwsze skrzypce grają potrawy... z grilla. To oczywiste! Karkówka, kiełbaski, kaszanka, filety z kurczaka, grillowane pieczywo albo przypieczone warzywa – to tylko niektóre z pyszności, którymi zajadamy się podczas ciepłych dni na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać również o dodatkach. Świeże sałatki wykonane z kilku prostych, sezonowych produktów będą doskonałym urozmaiceniem naszego menu podczas grillowych uczt.
Jak zrobić sałatkę do grilla?
Jedną z najpopularniejszych sałatek serwowanych do potraw z grilla w sezonie wiosenno – wakacyjnym jest sałatka z młodych ziemniaków i cebuli.
Sałatka ziemniaczana
Jak zrobić sałatkę do grilla?
Jedną z najpopularniejszych sałatek serwowanych do potraw z grilla w sezonie wiosenno – wakacyjnym jest sałatka z młodych ziemniaków i cebuli.
Sałatka ziemniaczana
- Pół kilograma ugotowanych młodych ziemniaków studzimy i kroimy w kostkę;
- Mieszamy je z pokrojonymi w kostkę pięcioma ogórkami małosolnymi;
- Ziemniaki i ogórki mieszamy z połową pokrojonej czerwonej cebuli i pokrojoną połową pęczka cebuli dymki;
- Dodajemy do tego świeżo skrojony koperek, trochę soku z cytryny, 2 łyżki oleju, sól i doprawiamy pieprzem.