Jak zrobić sałatkę do grilla?

Jedną z najpopularniejszych sałatek do dań z grilla jest ta z ziemniakami. Do jej przygotowania potrzebujemy ugotowane młode ziemniaki, świeżą cebulę i koperek, ogórki małosolne, olej oraz przyprawy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sałatkę do grilla?
fot. Fotolia
Podczas sezonu grillowego pierwsze skrzypce grają potrawy... z grilla. To oczywiste! Karkówka, kiełbaski, kaszanka, filety z kurczaka, grillowane pieczywo albo przypieczone warzywa – to tylko niektóre z pyszności, którymi zajadamy się podczas ciepłych dni na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać również o dodatkach. Świeże sałatki wykonane z kilku prostych, sezonowych produktów będą doskonałym urozmaiceniem naszego menu podczas grillowych uczt.

Jak zrobić sałatkę do grilla?

Jedną z najpopularniejszych sałatek serwowanych do potraw z grilla w sezonie wiosenno – wakacyjnym jest sałatka z młodych ziemniaków i cebuli.

Sałatka ziemniaczana
  • Pół kilograma ugotowanych młodych ziemniaków studzimy i kroimy w kostkę;
  • Mieszamy je z pokrojonymi w kostkę pięcioma ogórkami małosolnymi;
  • Ziemniaki i ogórki mieszamy z połową pokrojonej czerwonej cebuli i pokrojoną połową pęczka cebuli dymki;
  • Dodajemy do tego świeżo skrojony koperek, trochę soku z cytryny, 2 łyżki oleju, sól i doprawiamy pieprzem.