Caprese to jedna z najprostszych, a jednocześnie najpyszniejszych sałatek - do tego efektownie prezentuje się na talerzu! Jej barwy mają odpowiadać kolorom flagi włoskiej. Sałatka caprese jest kwintesencją tego, co w kuchni włoskiej najcenniejsze – wyśmienitego smaku, świeżych warzyw, pysznego sera.
Możemy przygotować ją dosłownie w kilka minut, a co istotne, potrzebujemy do niej produktów, które dostępne są praktycznie w każdym sklepie. Ważne jednak, aby każdy ze składników został odpowiednio dobrany. Pomidory powinny być dojrzałe i czerwone, ser dobrej jakości, a bazylia - najlepiej świeżo zerwana z krzaczka.
Jak zrobić sałatkę caprese?
Możemy przygotować ją dosłownie w kilka minut, a co istotne, potrzebujemy do niej produktów, które dostępne są praktycznie w każdym sklepie. Ważne jednak, aby każdy ze składników został odpowiednio dobrany. Pomidory powinny być dojrzałe i czerwone, ser dobrej jakości, a bazylia - najlepiej świeżo zerwana z krzaczka.
Jak zrobić sałatkę caprese?
- Dwa dojrzałe pomidory kroimy w plastry
- To samo robimy z dwiema kulkami mozzarelli
- Układamy na przemian na talerzu plasterki mozzarelli i plasterki pomidora
- Na koniec polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii