Jak zrobić sałatkę caprese?

Do wykonania caprese potrzebujemy pomidorów, mozzarelli, bazylii i przypraw. Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki, układamy naprzemiennie, a następnie posypujemy świeżą bazylią oraz doprawiamy solą i pieprzem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sałatkę caprese?
fot. Fotolia
Caprese to jedna z najprostszych, a jednocześnie najpyszniejszych sałatek - do tego efektownie prezentuje się na talerzu! Jej barwy mają odpowiadać kolorom flagi włoskiej. Sałatka caprese jest kwintesencją tego, co w kuchni włoskiej najcenniejsze – wyśmienitego smaku, świeżych warzyw, pysznego sera.

Możemy przygotować ją dosłownie w kilka minut, a co istotne, potrzebujemy do niej produktów, które dostępne są praktycznie w każdym sklepie. Ważne jednak, aby każdy ze składników został odpowiednio dobrany. Pomidory powinny być dojrzałe i czerwone, ser dobrej jakości, a bazylia - najlepiej świeżo zerwana z krzaczka.

Jak zrobić sałatkę caprese?
  • Dwa dojrzałe pomidory kroimy w plastry
  • To samo robimy z dwiema kulkami mozzarelli
  • Układamy na przemian na talerzu plasterki mozzarelli i plasterki pomidora
  • Na koniec polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii