Jak zrobić sałatkę z owocami morza?

Do przygotowania sałatki potrzebujemy mieszkanki owoców morza, które gotujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku. Łączymy je z sałatą, pomidorami, przyprawami, cebulą i dressingiem wykonanym z musztardy, oliwy z oliwek, soku z cytryny i czosnku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sałatkę z owocami morza?
fot. Fotolia
Sałatka z owocami morza, doprawiona świeżymi ziołami smakuje wyjątkowo. Jak każdą sałatkę, można zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły i zjeść na drugie śniadanie. Warto, ponieważ dostarcza dużo białka, cennych witamin i minerałów a do tego jest niskokaloryczna!

Jak zrobić sałatkę z owocami morza?
  • Mieszankę ulubionych owoców morza wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 min
  • Po wystudzeniu ułóż owoce morza na umytych liściach sałaty
  • Dodaj pokrojonego w ćwiartki pomidora oraz drobno posiekaną cebulę
  • Całość posyp posiekaną natką pietruszki i polej dressingiem przygotowanym z 1 łyżki musztardy, 2 łyżek oliwy z oliwek, soku z połówki cytryny i 2 rozgniecionych ząbków czosnku
Choć owoce morza mogą budzić skojarzenie z wykwintnym daniem, sałatka z ich dodatkiem jest łatwa w przygotowaniu, a do tego świetnie smakuje. Nawet, jeśli uważasz, że twoje zdolności kulinarne pozostawiają wiele do życzenia, w przypadku tego przepisu twoje obawy zupełnie nie mają znaczenia!

A przecież zawsze warto mieć pod ręką sprawdzony, smaczny i szybki przepis na danie, które zaserwujesz na poczekaniu, kiedy z niezapowiedzianą wizytą pojawią się goście. Smacznego!