W oryginalnym przepisie, który znalazł się w książce kucharskiej "The Cookbook by Oscar of the Waldorf" (wydanej trzy lata po 'premierze' sałatki - w 1896 r.), jej autor, Oscar Tschirky, wymienia jedynie... trzy składniki: jabłka, seler oraz majonez - i to koniecznie dobrej jakości!
Z czasem oryginalną recepturę zaczęto modyfikować, w efekcie czego dziś przepisów na sałatkę Waldorf można znaleźć naprawdę wiele; nie bądźcie zdziwieni, kiedy stwierdzicie, że... różnią się one między sobą.
Nasza dzisiejsza propozycja również odbiega od tej pierwotnej, jednak tak jak wersja klasyczna - smakuje rewelacyjnie; jesteśmy przekonani, że przypadnie wam do gustu i niejednokrotnie pojawi się na waszym stole!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ WALDORF
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Umyj jabłko, pozbądź się z niego gniazd nasiennych, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Polej jabłko odrobiną soku z cytryny (dzięki temu nie zbrązowieje).
2. Obierz selera; pokrój go w cienkie słupki, wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny; dodaj do jabłka.
3. W międzyczasie namocz rodzynki - zalej je gorącą wodą, odstaw na kilka minut. Odcedź je i dodaj do pozostałych składników. Dopraw całość do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
4. Orzechy włoskie podpraż na patelni i dodaj do sałatki razem z rukolą.
5. Dodaj majonez, posól do smaku i wymieszaj wszystkie składniki.
Gotową sałatkę możesz podać z grzankami lub świeżą bagietką.
Z czasem oryginalną recepturę zaczęto modyfikować, w efekcie czego dziś przepisów na sałatkę Waldorf można znaleźć naprawdę wiele; nie bądźcie zdziwieni, kiedy stwierdzicie, że... różnią się one między sobą.
Nasza dzisiejsza propozycja również odbiega od tej pierwotnej, jednak tak jak wersja klasyczna - smakuje rewelacyjnie; jesteśmy przekonani, że przypadnie wam do gustu i niejednokrotnie pojawi się na waszym stole!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ WALDORF
Składniki:
- Jabłka - 1,5 duże lub 2 mniejsze
- Cytryna - 1/2 (sok)
- Seler korzeniowy - pół średniej sztuki
- Rodzynki - 1/2 filiżanki
- Rukola - 2 garście
- Orzechy włoskie - garść
- Majonez - 3 łyżki
- Czarny pieprz (świeżo mielony)
Sposób przygotowania:
1. Umyj jabłko, pozbądź się z niego gniazd nasiennych, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Polej jabłko odrobiną soku z cytryny (dzięki temu nie zbrązowieje).
2. Obierz selera; pokrój go w cienkie słupki, wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny; dodaj do jabłka.
3. W międzyczasie namocz rodzynki - zalej je gorącą wodą, odstaw na kilka minut. Odcedź je i dodaj do pozostałych składników. Dopraw całość do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
4. Orzechy włoskie podpraż na patelni i dodaj do sałatki razem z rukolą.
5. Dodaj majonez, posól do smaku i wymieszaj wszystkie składniki.
Gotową sałatkę możesz podać z grzankami lub świeżą bagietką.