Najlepsze odmiany śliwek do marynowania
Śliwki zbierane pod koniec lata lub wczesną jesienią to owoce o wszechstronnym zastosowaniu: dobrze nadają się zarówno na ciasta jak i na przetwory. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak zrobić powidła ze śliwek, bo w odróżnieniu od konfitur, dżemów czy marmolad można je przygotować nawet bez dodatku cukru - wystarczy je usmażyć.
Do marynowania najlepsze będą śliwki tych odmian:
- węgierka
- renkloda
- opal.
Przepis na śliwki w occie krok po kroku
Składniki:- 2 kg śliwek (np. węgierek)
- 600 ml wody
- 200 ml octu spirytusowego (10%)
- 500 g cukru
- pieprz, ziele angielskie, goździki, kora cynamonu.
Przygotowanie śliwek w occie:
- Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Owoce przekrój na połówki i ułóż w miarę ciasno w słoikach do wysokości 2/3.
- Wodę zagotuj z octem i cukrem, a następnie ostudź.
- Do słoików ze śliwkami włóż po ziarenku ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 - 3 goździki, kawałek kory cynamonowej. Śliwki z przyprawami zalej zalewą i zakręć słoiki.
- Przełóż słoiki do dużego garnka, wlej do niego zimną wodę (tyle, by sięgała poniżej szyjki słoików) i podgrzewaj (licząc od momentu zagotowania wody) przez 25 minut.
- Słoiki wyjmij, dokładnie dokręć i postaw do góry dnem.
A może wypróbujesz śliwki w occie z miodem zamiast cukru? Polecamy ten przepis!
Do czego można wykorzystać śliwki w occie?
Marynowane śliwki najczęściej serwuje się w towarzystwie zimnych mięs lub podaje do deski serów. Ich słodko-kwaśny smak, lekko wytrawny, doskonale komponuje się ze smakiem ryb, a zwłaszcza śledzi. Marynowane śliwki to uniwersalny dodatek, który często gości na świątecznym, bożonarodzeniowym stole.
Śliwki w occie możesz wykorzystać także do przygotowania sałatki.