Jak zrobić śliwki w occie?

Śliwki w occie można kupić, ale zdecydowanie lepiej zrobić je w domu. Przygotujemy je ze śliwek węgierek, octu, cukru, wody i przypraw korzennych. Śliwki w occie możesz wykorzystać jako dodatek do mięs.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić śliwki w occie?
fot. Adobe stock

Najlepsze odmiany śliwek do marynowania


Śliwki zbierane pod koniec lata lub wczesną jesienią to owoce o wszechstronnym zastosowaniu: dobrze nadają się zarówno na ciasta jak i na przetwory. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak zrobić powidła ze śliwek, bo w odróżnieniu od konfitur, dżemów czy marmolad można je przygotować nawet bez dodatku cukru - wystarczy je usmażyć.

Do marynowania najlepsze będą śliwki tych odmian:
  • węgierka
  • renkloda
  • opal.
Najbardziej znana odmiana śliwki to oczywiście węgierka, która ma drobne owoce i nadaje się zarówno do marynowania, smażenia (na powidła), suszenia, a także do bezpośredniego spożycia oraz pieczenia ciast.

Przepis na śliwki w occie krok po kroku

Składniki:
  • 2 kg śliwek (np. węgierek)
  • 600 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego (10%)
  • 500 g cukru
  • pieprz, ziele angielskie, goździki, kora cynamonu.

Przygotowanie śliwek w occie:

  1. Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Owoce przekrój na połówki i ułóż w miarę ciasno w słoikach do wysokości 2/3.
  2. Wodę zagotuj z octem i cukrem, a następnie ostudź.
  3. Do słoików ze śliwkami włóż po ziarenku ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 - 3 goździki, kawałek kory cynamonowej. Śliwki z przyprawami zalej zalewą i zakręć słoiki.
  4. Przełóż słoiki do dużego garnka, wlej do niego zimną wodę (tyle, by sięgała poniżej szyjki słoików) i podgrzewaj (licząc od momentu zagotowania wody) przez 25 minut.
  5. Słoiki wyjmij, dokładnie dokręć i postaw do góry dnem.
Tak przygotowane śliwki w occie nie nadają się do jedzenia od razu po wystudzeniu - najlepiej będą smakowały dopiero za miesiąc, kiedy smaki dobrze się połączą.

A może wypróbujesz śliwki w occie z miodem zamiast cukru? Polecamy ten przepis!

Do czego można wykorzystać śliwki w occie?


Marynowane śliwki najczęściej serwuje się w towarzystwie zimnych mięs lub podaje do deski serów. Ich słodko-kwaśny smak, lekko wytrawny, doskonale komponuje się ze smakiem ryb, a zwłaszcza śledzi. Marynowane śliwki to uniwersalny dodatek, który często gości na świątecznym, bożonarodzeniowym stole. 

Śliwki w occie możesz wykorzystać także do przygotowania sałatki.