Śliwki doskonale łączą się z różnymi rodzajami ciast. Dzięki temu, iż są słodko-kwaśne bez problemu nadają wyrazistości ciastom kruchym czy ucieranym. Najlepiej jednak smakuje ciasto drożdżowe z tymi owocami – szczególnie z pyszną kruszonką. Jak je przygotować?
1. Przygotuj:
2. Zacznij od zrobienia zaczynu: rozkrusz drożdże do miski, zasyp jedną łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki (z ilości podanej wyżej) i zalej ciepłym mlekiem. Całość odstaw na 5-10 minut do wyrośnięcia.
3. Do miski wsyp resztę mąki i wymieszaj ją z 0,5 szklanki cukru, jajkiem, solą, 1/3 kostki miękkiego masła oraz zaczynem. Całość zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Z reszty mąki, masła i cukru przygotuj kruszonkę i wstaw ją do lodówki.
5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę do pieczenia, ułóż na nim pokrojone śliwki a owoce posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
6. Całość zapiekaj 45 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gotowe podawaj z bitą śmietaną – smacznego!
Fotolia
Drożdżowe nie zawsze Ci wychodzi lub boisz się je przygotować? Bez obaw – śliwki doskonale pasują także do innych rodzajów ciast. Warto także pobawić się nieco z dodatkami, w tym czekoladą, orzechami lub serkiem mascarpone.
Do kruchego ciasta można dodać zarówno każdą odmianę śliwek, jak i różne ich przetwory. Równie smaczne wyjdzie, kiedy wykorzystamy świeże renklody lub mirabelki, jak również wtedy, gdy sięgniemy po owoce suszone lub z kompotu. Dobrym patentem, w tym szczególnie przy przygotowaniu pleśniaka, jest wykorzystanie powideł śliwkowych. Można sięgać po te tradycyjne lub popularną czekośliwkę.
Najprostsze ciasto ze śliwkami można przygotować na bazie ciasta filo lub francuskiego. Wówczas wystarczy daną bazą wyłożyć formę do pieczenia, ułożyć śliwki i całość zapiec. Gotowe wypieki będą miały ładną fakturę a dodatkowo będą dość chrupiące.
Fotolia
Równie prosto przygotowuje się tarty ze śliwkami. Wystarczy podpieczony spód z ciasta kruchego i wybrane nadzienie na zimno (np. mascarpone lub budyń) lub do zapieczenia (śliwki wymieszane z miodem i orzechami). Taka tarta za każdym razem smakuje znakomicie i, co najważniejsze – robi się ją błyskawicznie!
Dla tych, którzy wolą wilgotne ciasta, dobrą opcją będą te ucierane. Tutaj również istnieje spory wybór. Śliwki świetnie smakują zarówno jako dodatek do tradycyjnej babki, biszkoptu, murzynka czy ciasta jogurtowego. Wystarczy świeże owoce ułożyć na surowej masie i całość zapiec. Dobrze jest wykorzystać suszone śliwki, szczególnie w połączeniu z kawałkami gorzkiej czekolady. Takie ciasto udekorowane polewą czekoladową podbije serce każdego smakosza!
A jakie są Wasze ulubione ciasta ze śliwkami? Wolicie te najprostsze, gdzie dominują owoce, czy lubicie jakoś przełamywać ich smak? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach. Pamiętajcie, że za przepisy otrzymujecie dodatkowe wirtuale, które można wymienić na nagrody!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
1. Przygotuj:
- 2,5 szklanki mąki;
- 30 g świeżych drożdży;
- 1 szklankę cukru;
- 1 szklankę mleka;
- 1 kostkę masła;
- 1 jajko;
- 2 kg śliwek węgierek;
- Opcjonalnie: bitą śmietanę do dekoracji.
2. Zacznij od zrobienia zaczynu: rozkrusz drożdże do miski, zasyp jedną łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki (z ilości podanej wyżej) i zalej ciepłym mlekiem. Całość odstaw na 5-10 minut do wyrośnięcia.
3. Do miski wsyp resztę mąki i wymieszaj ją z 0,5 szklanki cukru, jajkiem, solą, 1/3 kostki miękkiego masła oraz zaczynem. Całość zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Z reszty mąki, masła i cukru przygotuj kruszonkę i wstaw ją do lodówki.
5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę do pieczenia, ułóż na nim pokrojone śliwki a owoce posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
6. Całość zapiekaj 45 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gotowe podawaj z bitą śmietaną – smacznego!
Fotolia
Inne pomysły na ciasta ze śliwkami
Drożdżowe nie zawsze Ci wychodzi lub boisz się je przygotować? Bez obaw – śliwki doskonale pasują także do innych rodzajów ciast. Warto także pobawić się nieco z dodatkami, w tym czekoladą, orzechami lub serkiem mascarpone.
Do kruchego ciasta można dodać zarówno każdą odmianę śliwek, jak i różne ich przetwory. Równie smaczne wyjdzie, kiedy wykorzystamy świeże renklody lub mirabelki, jak również wtedy, gdy sięgniemy po owoce suszone lub z kompotu. Dobrym patentem, w tym szczególnie przy przygotowaniu pleśniaka, jest wykorzystanie powideł śliwkowych. Można sięgać po te tradycyjne lub popularną czekośliwkę.
Najprostsze ciasto ze śliwkami można przygotować na bazie ciasta filo lub francuskiego. Wówczas wystarczy daną bazą wyłożyć formę do pieczenia, ułożyć śliwki i całość zapiec. Gotowe wypieki będą miały ładną fakturę a dodatkowo będą dość chrupiące.
Fotolia
Równie prosto przygotowuje się tarty ze śliwkami. Wystarczy podpieczony spód z ciasta kruchego i wybrane nadzienie na zimno (np. mascarpone lub budyń) lub do zapieczenia (śliwki wymieszane z miodem i orzechami). Taka tarta za każdym razem smakuje znakomicie i, co najważniejsze – robi się ją błyskawicznie!
Dla tych, którzy wolą wilgotne ciasta, dobrą opcją będą te ucierane. Tutaj również istnieje spory wybór. Śliwki świetnie smakują zarówno jako dodatek do tradycyjnej babki, biszkoptu, murzynka czy ciasta jogurtowego. Wystarczy świeże owoce ułożyć na surowej masie i całość zapiec. Dobrze jest wykorzystać suszone śliwki, szczególnie w połączeniu z kawałkami gorzkiej czekolady. Takie ciasto udekorowane polewą czekoladową podbije serce każdego smakosza!
A jakie są Wasze ulubione ciasta ze śliwkami? Wolicie te najprostsze, gdzie dominują owoce, czy lubicie jakoś przełamywać ich smak? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach. Pamiętajcie, że za przepisy otrzymujecie dodatkowe wirtuale, które można wymienić na nagrody!
Magdalena88
Weronika91