Węgierki, renklody, mirabelki – odmian śliwek jest sporo. Każda jednak posiada podobną wartość energetyczną. Inaczej jest w przypadku ich przetworzenia. Zupełnie inną ilość kalorii mają śliwki suszone, suszone w syropie oraz w czekoladzie. Ile każdy rodzaj posiada kalorii i czy można je bez wyrzutów sumienia jeść w trakcie diety?
Czy śliwki tuczą?
Śliwki to owoce, które zawierają dość sporo węglowodanów. W jednym owocu, o wadze mniej więcej 55g, znajduje się aż 6,3 g cukrów, w tym w większości są to cukry proste. Ile posiadają kalorii poszczególne rodzaje śliwek?
a) Śliwki świeże
Wszystkie odmiany posiadają podobną kaloryczność. Najpopularniejsza śliwka węgierka zawiera w 100 g 46 kalorii oraz 11,4 g węglowodanów i 1,4 g błonnika.
b) Śliwki przetworzone
Na podstawie powyższych danych można uznać, że śliwki wcale nie są takie tuczące, o ile sięgamy po świeże owoce. Dlaczego warto je jeść? Głównie ze względu na zawartość witamin. Śliwki to świetne źródło witaminy A, E, C, PP oraz witamin z grupy B (w tym B1 i B6) i kwasu foliowego - zalecanego szczególnie kobietom w ciąży.
Właściwości prozdrowotne śliwek
Najbardziej znaną właściwością tych owoców jest wspomaganie pracy jelit. Dlatego warto po te owoce, szczególnie w wersji suszonej, sięgać przy zaparciach i zatwardzeniach. Dodatkowo zawierają sporo minerałów, w tym magnezu, wapnia, potasu i fosforu. Dzięki tym składnikom, śliwki wspomagają pracę serca, pomagają regulować ciśnienie krwi oraz wzmacniają układ kostny.
Czy śliwki tuczą?
Śliwki to owoce, które zawierają dość sporo węglowodanów. W jednym owocu, o wadze mniej więcej 55g, znajduje się aż 6,3 g cukrów, w tym w większości są to cukry proste. Ile posiadają kalorii poszczególne rodzaje śliwek?
a) Śliwki świeże
Wszystkie odmiany posiadają podobną kaloryczność. Najpopularniejsza śliwka węgierka zawiera w 100 g 46 kalorii oraz 11,4 g węglowodanów i 1,4 g błonnika.
b) Śliwki przetworzone
- Śliwka suszona – w 100 g znajduje się 267 kalorii oraz 68,9 g węglowodanów. W suszonej śliwce można znaleźć także 3,5 g białka i 9,4 g błonnika.
- Śliwka suszona w syropie – w 100 g tego specjału znajduje się 143 kalorii oraz 34,3 g węglowodanów.
- Śliwka w czekoladzie – ten słodki przysmak posiada aż 442 kalorii w 100 g. Do tego zawiera sporo węglowodanów (67 g) i tłuszczu (18 g).
Na podstawie powyższych danych można uznać, że śliwki wcale nie są takie tuczące, o ile sięgamy po świeże owoce. Dlaczego warto je jeść? Głównie ze względu na zawartość witamin. Śliwki to świetne źródło witaminy A, E, C, PP oraz witamin z grupy B (w tym B1 i B6) i kwasu foliowego - zalecanego szczególnie kobietom w ciąży.
Właściwości prozdrowotne śliwek
Najbardziej znaną właściwością tych owoców jest wspomaganie pracy jelit. Dlatego warto po te owoce, szczególnie w wersji suszonej, sięgać przy zaparciach i zatwardzeniach. Dodatkowo zawierają sporo minerałów, w tym magnezu, wapnia, potasu i fosforu. Dzięki tym składnikom, śliwki wspomagają pracę serca, pomagają regulować ciśnienie krwi oraz wzmacniają układ kostny.