Grzanki czosnkowe to popularny dodatek do wielu dań. Ich chrupkość i intensywny smak sprawiają, że nie sposób się im oprzeć. Co więcej – stanowią świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Ich przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut. Jak je zrobić?
Jak zrobić grzanki do zupy?
Grzanki najczęściej dodaje się do gęstych zup kremów, takich jak krem z pomidorów, dyni, cebuli, pora czy selera. To także znakomity dodatek do zupy serowej, świetnie podkreślający jej smak.
Jak zrobić grzanki na patelni?
Grzanki czosnkowe można przygotować nie tylko w piekarniku, lecz także na patelni. Ta metoda jest z pewnością szybsza a otrzymane kawałki pieczywa – bardziej chrupkie.
Grzanki, pieczywo czy chleb czosnkowy?
Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że są to całkowicie odmienne produkty, tak naprawdę te nazwy są swoimi synonimami. Warto tylko pamiętać o tym, iż mówiąc o pieczywie lub chlebie czosnkowym, można czasem być nie do końca zrozumianym.
Powód jest prosty: za pieczywo można uznać nie tylko grzanki, lecz także bagietkę pieczoną z masłem czosnkowym. Podobnie z chlebem – nazwa ta może dotyczyć zarówno chrupiących dodatków do zup i sałatek, jak też tradycyjnie wypiekanego chleba, w którego składzie znajduje się czosnek. Dlatego należy uważać i doprecyzowywać, co dokładnie mamy na myśli.
Jak zrobić grzanki do zupy?
Grzanki najczęściej dodaje się do gęstych zup kremów, takich jak krem z pomidorów, dyni, cebuli, pora czy selera. To także znakomity dodatek do zupy serowej, świetnie podkreślający jej smak.
- Aby zrobić grzanki do zupy, będą potrzebne: kilka kromek czerstwego chleba lub bagietki (z jasnej, ciemnej lub bezglutenowej mąki), kilka ząbków czosnku, odrobina oliwy lub masła.
- Pieczywo należy posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku i oliwą (masłem) a następnie pokroić w kostkę (jej wielkość zależy od indywidualnych preferencji).
- Całość wykładamy na blachę a następnie pieczemy w 220 st. C do momentu zarumienienia się grzanek. Czas zależy od wielkości kostek.
- Upieczone grzanki od razu nadają się do wykorzystania.
Jak zrobić grzanki na patelni?
Grzanki czosnkowe można przygotować nie tylko w piekarniku, lecz także na patelni. Ta metoda jest z pewnością szybsza a otrzymane kawałki pieczywa – bardziej chrupkie.
- Do przygotowania grzanek czosnkowych z patelni potrzebne będą: kilka kromek dowolnego czerstwego chleba lub bagietki, świeży czosnek i oliwa z oliwek.
- Pieczywo należy pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i gdy będzie gorąca, należy na nią wrzucić pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Smażymy 2-3 minuty (czosnek nie może się spalić!) i wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Na aromatyzowaną oliwę wrzucamy kawałki pieczywa i smażymy krótko z każdej strony do momentu, aż się zarumienią.
Grzanki, pieczywo czy chleb czosnkowy?
Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że są to całkowicie odmienne produkty, tak naprawdę te nazwy są swoimi synonimami. Warto tylko pamiętać o tym, iż mówiąc o pieczywie lub chlebie czosnkowym, można czasem być nie do końca zrozumianym.
Powód jest prosty: za pieczywo można uznać nie tylko grzanki, lecz także bagietkę pieczoną z masłem czosnkowym. Podobnie z chlebem – nazwa ta może dotyczyć zarówno chrupiących dodatków do zup i sałatek, jak też tradycyjnie wypiekanego chleba, w którego składzie znajduje się czosnek. Dlatego należy uważać i doprecyzowywać, co dokładnie mamy na myśli.
SylaUla