Faworki to tradycyjny karnawałowy przysmak. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Ładny wygląd naszych chrustów to zasługa krojenia ciasta na podłużne prostokąty z nacięciem pośrodku. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny kształt kokardki.

Kolejnym krokiem jest smażenie chrustów na głębokim oleju, dzięki czemu będą bardzo chrupiące i rumiane. By odsączyć nadmiar tłuszczu wykładamy je na ręcznik papierowy. Polecamy artykuł w którym znajdziesz porady jak zrobić faworki.

Faworki najczęściej posypuje się cukrem pudrem, ale dla wymagających łakomczuchów doskonale sprawdzą się także sosy owocowe, konfitury czy świeże owoce. Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. Idealne na przyjęcia oraz Tłusty czwartek.

Chrust najlepiej podawać do gorącej herbaty z cytryną lub aromatycznej kawy. Sprawdźcie, który z poniższych przepisów na faworki będzie najlepszy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Faworki

Znaleźliśmy 457 przepisów w kategorii Faworki

"Faworki" drobiowe

"Faworki" drobiowe

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust 5

Chrust 5

sylwiadziadek2 sylwiadziadek2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust

Chrust

mika3008 mika3008

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust z malinami

Chrust z malinami

natalina4 natalina4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty Ewuni

Chrusty Ewuni

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust lany

Chrust lany

Agiatis Agiatis
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki 8

Faworki 8

lalunia lalunia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki 11

Faworki 11

sylwia17 sylwia17

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: