Kalarepa, jest obecnie rzadkim gościem na naszych stołach. Mimo to, powinniśmy spróbować odczarować to warzywo i
przygotować z niego niesamowite dania. Faszerowana kalarepa zachwyci swoim delikatnym smakiem i ciekawą prezencją, zaś
zupa krem i przetwory przekonają nie jednego do częstszego jej jedzenia.
Kalarepa idealnie sprawdzi się też na surowo. W
sałatce, razem z marchewką i majonezem, stworzy cudownie lekką przystawkę.
Czym tak naprawdę jest
kalarepa? To odmiana kapusty warzywnej, uprawiana na szeroką skalę na północy Europy. Jest
zdrowa i pożywna, często porównywana do
rzodkiewki. Oprócz przepysznej, mięsistej łodygi i soczystych główek, posiada też
jadalne liście. W całym warzywie, to one są największą skarbnicą witamin i minerałów. Warto jest więc spróbować przyrządzić z nich
gołąbki.
Młode
kalarepy nadają się idealnie do jedzenia na surowo, starsze - lepiej jest gotować. Co ciekawe, do wyboru mamy
dwa kolory kalarepy: biało-zieloną i fioletową. Obie nie różnią się zupełnie smakiem, dlatego
można je stosować wymiennie w różnych przepisach.
Koniecznie wypróbujcie to warzywo w kuchni! Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów albo wyczarujcie coś swojego. Do dzieła!