Kalarepa, jest obecnie rzadkim gościem na naszych stołach. Mimo to, powinniśmy spróbować odczarować to warzywo i przygotować z niego niesamowite dania. Faszerowana kalarepa zachwyci swoim delikatnym smakiem i ciekawą prezencją, zaś zupa krem i przetwory przekonają nie jednego do częstszego jej jedzenia. Kalarepa idealnie sprawdzi się też na surowo. W sałatce, razem z marchewką i majonezem, stworzy cudownie lekką przystawkę.

Czym tak naprawdę jest kalarepa? To odmiana kapusty warzywnej, uprawiana na szeroką skalę na północy Europy. Jest zdrowa i pożywna, często porównywana do rzodkiewki. Oprócz przepysznej, mięsistej łodygi i soczystych główek, posiada też jadalne liście. W całym warzywie, to one są największą skarbnicą witamin i minerałów. Warto jest więc spróbować przyrządzić z nich gołąbki.

Młode kalarepy nadają się idealnie do jedzenia na surowo, starsze - lepiej jest gotować. Co ciekawe, do wyboru mamy dwa kolory kalarepy: biało-zieloną i fioletową. Obie nie różnią się zupełnie smakiem, dlatego można je stosować wymiennie w różnych przepisach.

Koniecznie wypróbujcie to warzywo w kuchni! Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów albo wyczarujcie coś swojego. Do dzieła!
Sałatka z kalarepy

Sałatka z kalarepy

Sałatka z kalarepy to lekka, wiosenna propozycja dania, idealnego zarówno na lunch do pracy czy szkoły. Przygotowana na bazie duszonej lub surowej bulwy smakuje wyśmienicie w obu przypadkach. Zarówno wersja wytrawna z dodatkiem marchewki i selera jak i ta na słodko z jabłkami i orzechami jest smaczną przekąską w ciągu dnia, jak i dodatkiem do obiadu. Jeżeli zależy nam, aby była treściwa i sycąca, warto dodać drobno pokrojone jajko na twardo lub ugotowane ziemniaki, pokrojone w słupki.

Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy to znane danie kuchni śląskiej, które jest łatwe i tanie w przygotowaniu. Możemy ją przyrządzić zarówno na wywarze warzywnym, jak i mięsnym – wtedy nabierze wyrazistszego charakteru. Oberiba, inna nazwa tej zupy, to regionalne danie, które z łatwością podamy w postaci zupy krem. Chcąc uzyskać jeszcze gładszą konsystencję, warto pokusić się o dodanie śmietany lub jogurtu naturalnego.

Placki z kalarepy

Placki z kalarepy

Dietetyczna kalarepa, podobnie jak cukinia czy ziemniaki to idealny składnik placków. Starta na tarce o grubych oczkach może być komponowana z różnymi warzywami, aby za każdym razem uzyskać unikalny smak. Placki z kalarepy to tanie i proste danie, które zasmakuje każdemu. Podawane z dodatkiem gęstej śmietany, jogurtu greckiego lub z sosem czosnkowym zachwycą domowników.

Kalarepa faszerowana

Kalarepa faszerowana

Kalarepa to smaczne warzywo nie tylko jako przekąska na surowo, ale także jako przystawka na ciepło. Wydrążona i wypełniona różnorodnym nadzieniem może być także daniem głównym samym w sobie. Kalarepa faszerowana mięsem mielonym i pieczona z kremowym serem to niebanalne danie, którym zachwycimy gości. Drobna kasza, ryż czy kuskus w połączeniu z aromatycznymi warzywami lub grzybami będą idealną propozycją farszu dla wegetarian.

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

Kalarepa to wyjątkowo smaczne i zdrowe warzywo, które możemy wykorzystać do dań zarówno duszoną jak i na surowo. Tą ostatnią warto pociąć w drobne paseczki lub nitki i dodać do surówki. Idealnie komponuje się z jabłkiem oraz marchewką i może być podawana jako dodatek do obiadu. Tak przygotowaną warto wzbogacić odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.

Znaleźliśmy 287 przepisów w kategorii Kalarepa

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: