GŁÓWNY SKŁADNIK ZUPY
Kartofle, pyry, ziemniaki – są nie tylko podstawą naszej zupy kartoflanej, ale i całej kuchni polskiej! Wszechstronnie wykorzystujemy je podając zarówno w postaci gotowanej, zapiekanej, duszonej czy smażonej!
W Polsce uprawa tych niezastąpionych warzyw rozpoczęła się od króla Jana III Sobieskiego, który podarował swojej ukochanej Marysieńce bulwy ziemniaków z carskich ogrodów. W Wilanowie przyjęte zostały one z rezerwą, ale za sprawą ogrodnika, który dostarczał je na dwór królewski, zaczęły być traktowane jako kosztowny przysmak!
Wbrew powszechnej opinii, ziemniaki same w sobie nie są tuczące. Na ich kaloryczność wpływają podawane do nich tłuste dodatki!
Warto wiedzieć, że te dobrze nam znane warzywa zawierają wartościową skrobię, witaminę C, potas i wapń.
Ziemniaki są polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym, ale także osobom mającym problemy z układem pokarmowym. Dzięki zawartemu błonnikowi pomogą przy zaparciach, kłopotach z trawieniem czy biegunkach!
SMAKOWITA KARTOFLANKA
Regionalna zupa ziemniaczana zyskuje uznanie coraz większej rzeczy smakoszy. Ta gęsta, pełna sycących składników potrawa, swym smakiem zachwyca zarówno Polaków jak i przybyłych z zagranicy turystów.
Smakowita kartoflanka to również doskonała propozycja dla początkujących kucharzy - jest ona bowiem prosta w przygotowaniu i nie wymaga dużych nakładów pracy. W czasie jesieni doskonale rozgrzeje, doda energii i wzmocni organizmy nasze i naszych bliskich. Warto podawać ją zatem zarówno starszym domownikom jak i dzieciom!
Polski przysmak jakim niewątpliwie jest kartoflanka, przygotować możemy w na różne sposoby. Znakomicie zasmakuje zarówno, gdy zrobimy ją na wywarze mięsnym jak i warzywnym.
Zdjęcia: Fotolia
Głównym składnikiem naszego dania są oczywiście drobno pokrojone ziemniaki oraz marchewka, pietruszka, seler, cebula i czosnek. W naszej tradycyjnej zupie ziemniaczanej nie może zabraknąć również aromatycznego liścia laurowego, ziela angielskiego i soczystej pietruszki!
Jeśli macie ochotę na solidną chochlę zupy z dodatkiem ciekawych dodatków, wrzućcie do niej skwarki z chudego boczku lub słoniny! Takie chrupiące przysmaki są bardzo smaczne!
Doskonałym pomysłem na wzbogacenie zupy będzie także urozmaicenie jej o własnoręcznie przygotowane zacierki. Również ryż, kasze czy soczewicę, które dodacie do bezpośrednio gotującej się zupy, wspaniale ją wzbogacą. Taka wersja kartoflanej zupy na długo pozostawia uczucie sytości i dostarcza organizmowi dodatkowych wartości odżywczych!
POMYSŁY NA ZUPY ZIEMNIACZANE
Słynna kartoflanka to idealne danie na zimne listopadowe popołudnia. Jeśli brak Wam inspirujących pomysłów na ten tradycyjny smakołyk, koniecznie skorzystajcie z naszych przepisów na zupy ziemniaczane!
Wśród nich znajdziecie między innymi oryginalny przepis na kartoflankę z brukselką, a także królewską kartoflankę z dodatkiem boczku, kwaśnej śmietany i suszonej bazylii!
Inspirujcie się przepisami naszych użytkowników na wyśmienite zupy ziemniaczane i dodawajcie własne pomysły na te przysmaki. Zapraszamy!
Kartofle, pyry, ziemniaki – są nie tylko podstawą naszej zupy kartoflanej, ale i całej kuchni polskiej! Wszechstronnie wykorzystujemy je podając zarówno w postaci gotowanej, zapiekanej, duszonej czy smażonej!
W Polsce uprawa tych niezastąpionych warzyw rozpoczęła się od króla Jana III Sobieskiego, który podarował swojej ukochanej Marysieńce bulwy ziemniaków z carskich ogrodów. W Wilanowie przyjęte zostały one z rezerwą, ale za sprawą ogrodnika, który dostarczał je na dwór królewski, zaczęły być traktowane jako kosztowny przysmak!
Wbrew powszechnej opinii, ziemniaki same w sobie nie są tuczące. Na ich kaloryczność wpływają podawane do nich tłuste dodatki!
Warto wiedzieć, że te dobrze nam znane warzywa zawierają wartościową skrobię, witaminę C, potas i wapń.
Ziemniaki są polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym, ale także osobom mającym problemy z układem pokarmowym. Dzięki zawartemu błonnikowi pomogą przy zaparciach, kłopotach z trawieniem czy biegunkach!
SMAKOWITA KARTOFLANKA
Regionalna zupa ziemniaczana zyskuje uznanie coraz większej rzeczy smakoszy. Ta gęsta, pełna sycących składników potrawa, swym smakiem zachwyca zarówno Polaków jak i przybyłych z zagranicy turystów.
Smakowita kartoflanka to również doskonała propozycja dla początkujących kucharzy - jest ona bowiem prosta w przygotowaniu i nie wymaga dużych nakładów pracy. W czasie jesieni doskonale rozgrzeje, doda energii i wzmocni organizmy nasze i naszych bliskich. Warto podawać ją zatem zarówno starszym domownikom jak i dzieciom!
Polski przysmak jakim niewątpliwie jest kartoflanka, przygotować możemy w na różne sposoby. Znakomicie zasmakuje zarówno, gdy zrobimy ją na wywarze mięsnym jak i warzywnym.
Zdjęcia: Fotolia
Głównym składnikiem naszego dania są oczywiście drobno pokrojone ziemniaki oraz marchewka, pietruszka, seler, cebula i czosnek. W naszej tradycyjnej zupie ziemniaczanej nie może zabraknąć również aromatycznego liścia laurowego, ziela angielskiego i soczystej pietruszki!
Jeśli macie ochotę na solidną chochlę zupy z dodatkiem ciekawych dodatków, wrzućcie do niej skwarki z chudego boczku lub słoniny! Takie chrupiące przysmaki są bardzo smaczne!
Doskonałym pomysłem na wzbogacenie zupy będzie także urozmaicenie jej o własnoręcznie przygotowane zacierki. Również ryż, kasze czy soczewicę, które dodacie do bezpośrednio gotującej się zupy, wspaniale ją wzbogacą. Taka wersja kartoflanej zupy na długo pozostawia uczucie sytości i dostarcza organizmowi dodatkowych wartości odżywczych!
POMYSŁY NA ZUPY ZIEMNIACZANE
Słynna kartoflanka to idealne danie na zimne listopadowe popołudnia. Jeśli brak Wam inspirujących pomysłów na ten tradycyjny smakołyk, koniecznie skorzystajcie z naszych przepisów na zupy ziemniaczane!
Wśród nich znajdziecie między innymi oryginalny przepis na kartoflankę z brukselką, a także królewską kartoflankę z dodatkiem boczku, kwaśnej śmietany i suszonej bazylii!
Inspirujcie się przepisami naszych użytkowników na wyśmienite zupy ziemniaczane i dodawajcie własne pomysły na te przysmaki. Zapraszamy!
LauraLaura
weronikaS
karola25
anielica333