Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Kluski żelazne

Kluski żelazne

s-belata s-belata
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Prażuchy - kluski tlone

Prażuchy - kluski tlone

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cebulaczki Eli

Cebulaczki Eli

eli_555 eli_555
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalesniki z serem

Nalesniki z serem

Jojo Jojo
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

slodkie kluseczki

slodkie kluseczki

ipetla ipetla
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Spaghetti z warzywami

Spaghetti z warzywami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka

Kopytka

monia2005 monia2005

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarte kluski

Tarte kluski

monia2005 monia2005

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety z cieciorką

Krokiety z cieciorką

5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: