Marynaty to najlepszy sposób na kruche, soczyste i aromatyczne mięso. Mogą być ostre, słodkie, łagodne, na bazie wina, piwa, suche lub z dodatkiem oliwy z oliwek. Do wybranej bazy wystarczy dodać przyprawy i zioła, dzięki czemu nasze mięsa będą miały wspaniały smak. Marynowanie mięsa musi rozpocząć się odpowiednio wcześnie, aby wszystkie składniki zdążyły oddać mu swój aromat. Optymalny czas do marynowania mięsa zależy od jego rodzaju. Najkrócej marynujemy ryby i drób. Najdłużej w marynacie powinny zostać mięsa wieprzowe i wołowe – od 6 do 12 godzin. Marynaty to także podstawa udanego grillowania, dzięki nim grillowane mięso nie jest suche i jałowe. 
 
Wyróżniamy wiele rodzajów marynat: miodowe, cytrynowe, ziołowe, a nawet marynaty hawajskie. Wszystkie doskonale podkreślają smak naszych mięs.  
 
Marynatami nazywamy także zalewy przyrządzane do przetworów. Najważniejszym składnikiem naszych zalew jest ocet: spirytusowy, winny czy jabłkowy. To właśnie marynaty powodują, że nasze słoiczkowe skarby w postaci owoców, warzyw czy grzybów nie psują się. 
 
Marynowany agrest, marynowany bakłażan czy marynowana dynia - to dzięki nim możemy cieszyć się smakiem naszych ulubionych produktów nawet zimą! Zapoznajcie się z recepturami na najznakomitsze marynaty!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 1785 przepisów w kategorii Marynaty

Agrest marynowany

Agrest marynowany

jagienka jagienka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananas w marynacie

Ananas w marynacie

dorota w dorota w

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

baza do marynat

baza do marynat

p.jola1 p.jola1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bejca musztardowa

Bejca musztardowa

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boczniak marynowany

Boczniak marynowany

Termar Termar

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Borowiki solone

Borowiki solone

Nika53 Nika53

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: