Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Klops

Klops

Natala1210 Natala1210
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz

Gulasz

dorotkamalenstwo dorotkamalenstwo
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyszny schabowy

Pyszny schabowy

msewka msewka
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mini zraziki

Mini zraziki

ptychu ptychu
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Papka warzywna z kurczęciem

Papka warzywna z kurczęciem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paluszki drobiowe

Paluszki drobiowe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mięso z kurcząt z jabłkiem

Mięso z kurcząt z jabłkiem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kolorowa potrawka

Kolorowa potrawka

Agusia74 Agusia74

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zraziki z boczku

Zraziki z boczku

ptychu ptychu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Udka drobiowe

Udka drobiowe

Agusia74 Agusia74

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: