Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Serca z warzywami

Serca z warzywami

lara1908 lara1908
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

makaronowe slimaki z miesem

makaronowe slimaki z miesem

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kugiel Luisy

Kugiel Luisy

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Klops z jajem

Klops z jajem

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

cyc z kurczaczka

cyc z kurczaczka

kuchmistrz kuchmistrz
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faszerowany kurczak

Faszerowany kurczak

kinga kinga

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar

Tatar

ptychu ptychu
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy z parówkami

Zrazy z parówkami

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Polonezy

Polonezy

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: