Mus to rodzaj słodkiej przekąski. Najczęściej przygotowuje się ją z czekolady, białek jaj, bitej śmietany lub owoców. Składniki należy zmiksować. Mus czekoladowy to pomysł na smaczny i efektowny deser na eleganckie przyjęcie. Serwuje się go w szklankach, małych pucharach oraz dużych kieliszkach. Mus z białej czekolady można podawać z biszkoptem, wiórkami kokosowymi i powidłami. Dobrze jest też polać go sosem owocowym. Mus z awokado świetnie sprawdzi się jako zdrowa i smaczna przekąska do szkoły lub pracy.
Mus brzoskwiniowy

Mus brzoskwiniowy

Mus z brzoskwiń to idealny składnik tortów, naleśników, tortów i ciast. Jest doskonałą bazą przetworów na zimę oraz deserów dla dziecka. Pyszny, delikatny smak i aksamitna konsystencja sprawiają, że brzoskwiniowy mus jest wykwintnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i sałatek owocowych czy orzeźwiających napojów. Można go przygotować ze świeżych owoców lub blendując brzoskwinie z puszki. Mus bez dodatku cukru jest wyśmienitą bazą dietetycznego smoothie.

Mus malinowy

Mus malinowy

Mus malinowy można przygotować samodzielnie, zarówno z mrożonych, jak i świeżych owoców. To idealny dodatek do tortów, ciast, serników i naleśników. Mus malinowy może być serwowany na ciepło np. z budyniem i jako składnik lodowych deserów, w postaci sosu. Dodatek żelatyny do owocowego musu sprawia, że tężeje on jak galaretka i nie spływa z ciast. Smak malin idealnie współgra z wanilią, serkiem mascarpone, jogurtem naturalnym, czekoladą i miętą.

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy ze świeżych jabłek jest idealny na zimę. Najlepiej sprawdzą się kwaśne, winne i soczyste odmiany owoców, np. szara reneta lub antonówka. Jabłkowy mus doskonale smakuje z dodatkiem cynamonu, wanilii i goździków. To pyszne nadzienie do piernika lub szarlotki. Mus z jabłek jest znakomity jako farsz do naleśników. Wyśmienicie smakuje także z ryżem i bitą śmietaną. Przygotowany z dodatkiem miodu lub ksylitolu mus z jabłek jest zdrowym deserem dla niemowląt.

Mus truskawkowy

Mus truskawkowy

Mus truskawkowy z mrożonych lub świeżych truskawek bardzo łatwo wykonać samodzielnie. Wystarczy zmiksować owoce z dodatkiem cukru (lub bez) i gotowe. Tego typu mus jest znakomitym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Można z niego przygotować pyszny krem do tortu i puszysty, piankowy deser na herbatnikach z serkiem mascarpone. Mus truskawkowy sprawdza się również, jako sos-polewa, do deserów lodowych, budyniów, naleśników oraz jako składnik owocowych smoothie.

Mus z dyni

Mus z dyni

Mus z dyni to pyszny dodatek, zarówno do potraw w wersji wytrawnej, jak i deserów. Puree dyniowe wyśmienicie smakuje połączone z jabłkiem, imbirem i korzennymi przyprawami. Mus z dyni to doskonały dodatek do mięsa lub ciekawy zamiennik ziemniaków do obiadu. Przed zblendowaniem dynię można upiec w piekarniku lub ugotować. Słodki mus z dyni jest wyśmienity jako smakowy akcent do porannej owsianki, nadzienie do naleśników lub w formie samodzielnej, pożywnej przekąski.

Mus z mango

Mus z mango

Mus z mango to wspaniały pomysł na przekąskę, bazę wyjściową do puszystego deseru z dodatkiem mascarpone lub owocowe smoothie. Mus z mango to również pyszny dodatek do muffinek, kremu do tortu lub jeden z głównych składników puddingu z nasionami chia i mlekiem kokosowym. Mus z mango można kupić lub przyrządzić samodzielnie. Wystarczy zblendować kawałki świeżego lub mrożonego owocu i gotowe. Mango wyśmienicie smakuje z przyprawami korzennymi, bananem, cytrusami i jogurtem.

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to pyszny i lekki deser. Do jego przygotowania potrzeba mocno schłodzonej śmietanki 30 procent oraz odrobiny gorzkiej czekolady wymieszanej z mleczną. Słodkości rozpuszcza się w kąpieli wodnej. Następnie do drugiego rondelka nalewa się wody i doprowadza do wrzenia. Na koniec wszystko się dokładnie miesza, a śmietanę ubija na sztywno do dekoracji. Wierzch deseru można również ozdobić ulubionymi owocami.

Mus bananowy

Mus bananowy

Mus bananowy to idealna i pożywna przekąska dla osób, które nie przepadają za surową formą owoców. Ten zdrowy przysmak może stanowić doskonałe urozmaicenie codziennego menu. Mus na bazie banana przygotowuje się w kilkanaście minut. Wystarczy blender, banan, mleko kokosowe, dodatki według uznania i dobre chęci. Z bananem idealnie komponuje się cynamon, wanilia, borówki i ciemna czekolada. Mus ten można podawać w dwóch wariantach – na ciepło i na zimno.

Znaleźliśmy 170 przepisów w kategorii Mus

Mus pomarańczowy

Mus pomarańczowy

Noruas Noruas

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus owocowy 5

Mus owocowy 5

nasturella nasturella

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus z pieczonej dyni

Mus z pieczonej dyni

Koper Koper
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus z antonówek

Mus z antonówek

edytaha edytaha
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus z malin

Mus z malin

Dracula Dracula

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus jabłkowy 5

Mus jabłkowy 5

zewa zewa
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mus z jabłek

Mus z jabłek

sylwioslawa sylwioslawa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: