Jak wybrać mango: poszukaj jak najdojrzalszych owoców – powinny intensywnie pachnieć, a miąższ przy nacisku musi się lekko uginać. W zależności od odmiany, mango mogą się różnić kolorem skórki. Dostępne są owoce o skórce zielonej, a także zabarwionej na pomarańczowo i czerwono.
Jak wyjąć pestkę: pestka mango jest mocno przyrośnięta do miąższu. Ale i na to jest sposób: owoce starannie umyj i cienko obierz. Po obraniu natnij miąższ w kratkę dookoła pestki i delikatnie oderwij kostki miąższu. Koniecznie zrób to nad talerzem, aby nie stracić ściekającego soku.
Do czego dodawać mango: naturalna słodycz, soczystość i konsystencja mango sprawiają, że doskonale sprawdza się w deserach – musach, sorbetach, koktajlach czy sałatkach owocowych. Ale aromat tego egzotycznego owocu warto wykorzystać także do przełamania smaku wytrawnych potraw. Warto w tym celu sięgnąć np. po doskonały indyjski specjał – pikantny chutney z mango.
Źródło: Pani domu